Már PC-n és Macen is élvezhetjük az androidos alkalmazásokat

A legtöbb okostelefonokra fejlesztett sikercím előbb vagy utóbb asztali rendszereken is tiszteletét teszi natív, vagy éppen böngészőből futtatható formában. Amik netán kimaradnának, de nagyon vágynánk rá, hogy PC-n vagy Macen is futtassák azokat, arra megoldást nyújt a Bluestacks. A tavaly tavasszal bemutatásra került megoldás egy Android-emulátor, amivel a legtöbb, ARM architektúrára épülő program futtatható. A megoldás saját alkalmazásbolttal és felhőszolgáltatással is rendelkezik, ráadásul a béta teszt alatt mindenkinek ingyenesen elérhető. A telepítés egyszerű, annak végeztével a program automatikusan elindul, amiről egy, a szemet erősen bántó, a képernyő közepén megjelenő eszköztár értesít minket – ennek a segítségével kezelhetjük alkalmazásainkat, tölthetünk le újakat a megoldás saját boltjából, vagy éppen a telefonunkról.

A működésre nem lehet panasz, az alkalmazás valóban remekül teljesít, igaz, az irányítás felvet néhány kérdést: tiszta sor, hogy a virtuális képernyőn a görgetést az egér bal gombjának nyomva tartásával tudjuk kivitelezni, ám a giroszkópot igénylő mozdulatok (például a telefon megdöntésével kivitelezett gesztusok) végrehajtása még kérdéses. Az alkalmazásaink telefonról a kliensbe történő áthelyezésének legegyszerűbb módja a Cloud Connect funkció: ennek segítségével a telefonunkon kiválasztott alkalmazások viszonylag gyorsan átkerülnek az asztali rendszerünk szoftvertárába. Ha inkább valami újdonságra vágynánk, körbenézhetünk a cég alkalmazásboltjában, ahol olyan ismert címekkel találkozhatunk, mint az Angry Birds, a Fruit Ninja, az Evernote, a Facebook- vagy Twitter-kliensek stb. A vállalat vezérigazgatója, Rosen Sharma elmondása szerint olyannyira jól állnak a fejlesztésekkel, hogy a végleges verzió már idén ősszel, előreláthatólag a Windows 8-cal egy időben startolhat.

Ennek a cég örülhet, a felhasználók viszont kevésbé, ugyanis a teljes verzió használatáért már fizetnünk is kell – hogy mennyit is fognak elkérni a fejlesztők, még nem tudni pontosan. A megoldás a tesztidőszak alatt ingyenesen tölthető és használható; a támogatott rendszerek között a Windows XP, Vista és a Windows 7 lett megjelölve (a végleges verzió valószínűsíthetően a 8-cal is kompatibilis lesz), az viszont, hogy az OS X melyik változatain indul a program, nem került részletezésre, de szinte biztosak lehetünk benne, hogy mind Snow Leopardon, mind Lionon is működik az emulátor.

Azóta történt

Előzmények