Gyorsabb, szebb és okosabb lett az androidos Firefox

A Mozilla fejlesztői az alapoktól újraírták a Firefox böngésző Androidra szánt verzióját. Az interfész és a Gecko weboldalleképző motor szétválasztásával az alkalmazás gyorsabban jeleníti meg az oldalakat, fürgébben indul el, a felhasználói interakcióra gyorsabban reagál, és kevesebb memóriát is fogyaszt. A hatékonyabb működés és a hardveres gyorsítás jobb kihasználásának eredménye a hosszabb akkumulátoros üzemidő is. A fürgébb startot az alábbi videó mutatja be:

A felhasználói felület

A most megjelent androidos Firefox mind megjelenésében, mind a motorháztető alatt látványosan eltér az elődjeitől. Ennek fő oka, hogy az eddigi XUL-alapú felületet felváltotta a Native UI, amely az Androidhoz jobban kötődő Java nyelven valósítja meg a felhasználói interfész megjelenítését és kezelését. Ebből a változtatásból a felhasználó annyit érzékel, hogy a felület sokkal könnyedebb, gyorsabban reagál a parancsokra.

Szemrevalóbb a böngésző, a lapok kezelése pedig elegánsabb, és a kezdőoldal testre szabható lett. A webcímek beírását és a keresést könnyítő címsor, az Awesome Bar is kezesebb: a sokat látogatott oldalak, könyvjelzők és az előzményekben lévő weboldalak is listázódnak a keresések mellett. Megújultak a kiterjesztések és a beállítások kezelésére szolgáló párbeszédablakok is.

Mobilböngésző asztali szolgáltatásokkal

A Firefox fejlesztőinek célja, hogy az asztali környezetben elérhető böngészési élményt biztosítsák mobiltelefonokon is. Ennek érdekében nemcsak a felhasználó felületet igyekeznek ismerősebbé tenni, de a megszokott funkciókat is megpróbálják átemelni a mobilos kiadásba.

A Sync segítségével a böngészési előzmények, a könyvjelzők, az űrlapadatok, a jelszavak és az éppen megnyitott lapok szinkronizálódnak a mobil és asztali Firefoxok között. Az adatokat a Mozilla szerverein tárolják úgy, hogy azokat csak a klienseken ismert titkosítókulccsal lehet olvasni, és felhasználói Sync-fiók felhasználónévvel és jelszóval van védve. Az asztali verzióból már ismert „Nem akarom, hogy a webhelyek kövessenek” (Do not track) opció is elérhető.

Talán a jelentőségénél kevésbé ismert – a Firefoxban régóta meglévő jelszóvédő beállítás – a Mesterjelszó használata egy kiváló biztonsági eljárás arra, hogy a böngészési profilban eltárolt érzékeny adatokat, jelszavakat biztonságban tudjuk. Érdemes beállítani ezt a szolgáltatást a számítógépen futó Firefoxon is és a mobiltelefonos kiadásban is.

A testreszabhatóság fontos elemei a kiterjesztések. A mobil Firefox ebben sem vall szégyent, hiszen a böngészőhöz számos kiegészítő érhető el a Mozilla oldalán. A böngészési előzmények szelektív törlése is asztali verzióból ismerős hasznos funkció, míg a Firefox 4-ben debütált HTTP Strict Transport Security a biztonságot szolgálja.

Lendületben

Az indulás és a futás sebessége mellett javult a JavaScript-végrehajtás és a megjelenítés sebessége is. Azok, akik a Sunspider teljesítménytesztben mérik le az új mobil Firefox sebességét, azt tapasztalhatják, hogy az új jövevény ebben a benchmarkban átvette a vezetést az Android natív browserétől. Persze minden magára adó böngészőfejlesztőnek van saját teljesítménymérő tesztje is, a Mozilla ezen a téren igen aktív, hiszen az eddigi Dromaeo és Kraken tesztek mellé – a böngésző megjelenésével egy időben – bemutatta a Eideticker-t, amely a valós felhasználói szokásokhoz igazodó teljesítményteszt. Ezekben a mérésekben a Firefox kétszer jobban teljesít a konkurenseknél.

A megjelenítés sebessége valóban sokat javult a megelőző kiadásokhoz képest, amiben kulcsszerep jutott a canvas megjelenítési sebessége impozáns növelésének:

Szabványismeret: OpenWeb

Az Androidhoz szánt Firefox támogatja a Mozilla Platform, az Open Web elemeit: a HTML5-öt, a JavaScriptet, a CSS-t, valamint számos más webes nyílt szabványt és immár az Adobe Flash tartalmakat is megjeleníti. A Mozilla fejlesztőműhelyeiből kikerülő Web API, amely szabványos kiegészítője kíván lenni az eddig meglévő webplatformnak, olyan érdekes szolgáltatásokat nyújt a fejlesztők számára, mint Camera API, Vibration API, Mobile Connection API, Battery Status API, Screen Orientation API és Geolocation API. Ezek a programozói interfészek egyrészt beleillenek a Mozilla Patform koncepciójába, másrészt előfutárai a Mozilla következő érdekes fejlesztésének, egy OpenWeb alapokon nyugvó mobiltelefonos operációs rendszernek, a Boot2Gecko-nak. (Fejlesztők számára további információk az androidos Firefoxról.)

A fejlesztéseknek köszönhetően a mobil- és asztali böngészők közötti határ lassan elmosódik. Nyilván a hardveres különbségek megmaradnak, de a lehetőségeket jól példázza a BrowserQuest nevű játék, amelyen együtt játszhatnak a mobiltelefonos és számítógépes játékosok is.

Most még nem mindenkinek

Sajnálatos módon a régebbi Android-készülékkel rendelkező felhasználók nem tudják telepíteni a telefonjaikra a legújabb Firefoxot. Az Android 2.2 (Froyo) a minimális elvárás, de nagyobb érvágásnak tűnhet, hogy az új verzió csak a legmenőbb készülékeket támogatja, amelyekben az ARMv7-es mag vagy magok dolgoznak. A jó hír, hogy a fejlesztők dolgoznak az ARMv6 processzorral szerelt mobilokra szánt buildeken is, így azok hamarosan Nightly állapotban elérhetők lesznek, azaz kalandorok már kipróbálhatják ezeket is. Rossz hír a tablettulajdonosoknak, hogy ezeknek az eszközöknek a teljes támogatása csak a következő verzióban valósul majd meg.

Sok-sok alapvető változás került az androidos Firefoxba, így nyilván a hibák száma is nagyobb, mint a régebbi verziókban. Az alapos tesztelés és hibajavítás ellenére is lehetnek és biztosan lesznek is problémák a termékkel. A Mozilla ezért várja az építő szándékú kritikákat vagy hibajelentéseket. Utóbbiakat – angol nyelven – a Mozilla Bugzilla hibajelentőjébe lehet feltölteni.

Az új mobilos Firefox – a támogatott készülékekre – letölthető a Google Play alkalmazásboltból vagy a http://firefox.com/m webhelyről. A kiadási megjegyzés részletesen beszámol az újdonságokról és az ismert hibákról.

Azóta történt

Előzmények