Márciusban indul az űrbe Simonyi

Március 9-én egy Szojuz TMA-10-es űrhajó fedélzetén indul a Nemzetközi Űrállomásra a magyar származású Charles Simonyi – közölte tegnap a privát űrutazásokat szervező Space Adventures. Az 58 éves programozóguru 1981 és 2002 között a Microsoft egyik vezető fejlesztője volt, a nevéhez fűződik a később Word és Excel néven ismertté vált szövegszerkesztő és táblázatkezelő alkalmazások fejlesztésének irányítása. A redmondi vállalatot négy éve váratlanul elhagyó Simonyi Intentional Software Corporation (ISC) néven alapított céget, amely a programozási munkát hatékonyabbá tévő alkalmazásokon dolgozik. Az új cég kutató-fejlesztő munkájában részt vesz az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara és a Netvisor Kft. is.


Simonyi készül (Fotó: Space Adventures)

A tervek szerint Simonyi nyolc napot tölt a Nemzetközi Űrállomáson, majd a régi legénység tagjaival együtt tér vissza a Földre. A magyar származású programozó lesz az ötödik űrturista. Egy űrkirándulás nagyjából 20-25 millió dollárba (körülbelül 4,1-5,1 milliárd forint) kerül.

A Space Adventures közleménye szerint Simonyi kiképzése zavartalanul folyik a csillagvárosi Jurij Gagarin űrhajósképző központban. Amint az AP hírügynökségnek a programozó elmondta: reméli, hogy utazásával hozzájárul a polgári űrutazás fejlődéséhez és az űrkutatáshoz, és egyben ráirányítja a fiatalok figyelmét a természettudományokra. Ő is már gyerekkorától kezdve élénken érdeklődött a világűr iránt – többek között ezért kezdett el angolul tanulni –, és egy iskolai űrismereti verseny győzteseként találkozhatott Moszkvában az egyik első szovjet űrhajóssal, Pavel Popoviccsal is – idézte fel. Noha az űrutazás során majd besegít a tudományos kísérletekbe és kiveszi a részét a mindennapi teendőkből, szeretné, ha maradna bőven ideje nézelődni, az ablakon kibámulni és fényképezni is. Az előkészületekről és az utazásról egy most indított blogon számol majd be. „Amit tanulok, meg akarom osztani az emberekkel, főként a gyerekekkel” – mondta.

Azóta történt

Előzmények