Bemutatkozik Mark Zuckerberg új jobbkeze

Javier Olivan a Meta következő működésért felelős igazgatója, ő váltja a sok év után távozó Sheryl Sandberget.

A média rengeteget foglalkozott a napokban azzal, hogy távozik a Meta második legfontosabb embere, akinek sokak szerint a nagy sikerek köszönhetőek: Sheryl Sandberg.

Azzal már kevesebben foglalkoztak annyira részletesen, hogy ki váltja őt: Javier Olivan lesz Mark Zuckerberg új jobbkeze, a következő működésért felelős igazgató. Olivan az elmúlt 15 évben kulcsfontosságú szerepet játszott a Meta hatalmas növekedésében, annak ellenére, hogy a színfalak mögött tevékenykedett, a nevét pedig alig, vagy egyáltalán nem ismerik az emberek.

A spanyol Olivan akkor váltja Sandberget, amikor a Meta növekedése lassul (vagy visszafordul), a költségei pedig nagyon emelkednek. Akkor, amikor közösségi óriásból metaverzummá alakítja azt Mark Zuckerberg, olyanná, amelynek gyümölcsét egy évtized múlva lehet learatni a cégvezető szerint.

Olivan Spanyolországban diplomázott, de a Stanfordon is szerzett diplomát. 2007 végén csatlakozott a Facebookhoz, előtte az NTT-nél és a Siemensnél is megfordult. Amikor belépett a céghez, annak még csak 40 millió felhasználója volt – most 3,6 milliárd van az összes appon belül. Olivan felelt számos országban a terjeszkedésért, a kritikusok szerint ugyanakkor csak a növekedést nézték, az álhírek, gyűlölet és káros tartalmak terjedése nem érdekelte a céget. Frances Haugen korábbi termékmenedzser is azzal vádolja a céget, kiszivárgott dokumentumokkal alátámasztva mondandóját, hogy a Facebookot csak a profit érdekli, a biztonság nem – a káros tartalmak törlésére is legfeljebb angol nyelven van pár eszközük.


[+]

Olivan az utóbbi időben a növekedésért felelős igazgatója volt a Metának, a Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger új funkcióinak bevezetését irányította. A jövőben az infrastruktúráért, üzleti fejlesztésért felel majd, de az üzleti termékekért és reklámokért is felel.

Olivan ugyanakkor továbbra is kimarad a figyelem középpontjából és a szereplésekből, ellentétben Sandberggel. Zuckerberg szerint „Javi” a belső és működéssel kapcsolatos dolgokra koncentrál majd, a szigorú hatékonysággal együtt.

Elemzők szerint most, hogy a Meta már nagy cég, az új COO kevesebb önállóságot kap, a kérdés csak az, hogyan áll majd az adatbiztonság és a cégek védelmének kérdéséhez.

Az elemzők azt is mondják, a médiával szemben nem aggódnak a Metáért Sandberg távozása miatt. Sokkal inkább azért aggódnak, hogy mi lesz a metaverzumból, és a következő években ez hogyan hat a cég bevételeire.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények