Mától Networkshop Miskolcon

Ma délelőtt Bessenyei Lajos rektor üdvözlő szavaival megnyílt a tizenötödik Networkshop konferencia a Miskolci Egyetemen, mely céljait tekintve a számítógép-hálózatok, ezen belül is elsősorban a hazai internethez kapcsolódó 2005-ös év tudományos munkáit hivatott prezentálni.

A bevezető mondatok már jelezték, Európa (ezen belül Magyarország is) jelentős lemaradásban van a fejlett világ infokommunikációs versenyében. Ha csak saját határainkon belül nézünk néhány adat mögé, már érzékelhetjük: gyengék vagyunk ezen a területen. A nálunk egy főre jutó 144 dolláros k+f ráfordítás mindössze hetede a finnek hasonló mutatójának. 2004-ben hazánkban a GDP 0,84 százalékát fordították e célra, ez pedig rendkívül alacsony érték (Észak-Kelet-Magyarországon ez a mutató 0,2 százalék!). Ezek az adatok még akkor is riasztóak, ha az NIIF (Nemzeti Információs Infrastruktúra Program) hálózata 2003 őszétől - a legfejlettebb országok kutatói hálózataival egy időben - már 10 Gbit/sec sebességgel kapcsolódik a nemzetközi forgalomhoz, így a hazai kutatatási-felsőoktatási-közgyűjteményi alkalmazói kör európai szintű infrastruktúrát használhat tevékenységeihez.  

Jambrik Mihály, az IHM közigazgatási államtitkára előadásában jelezte, jól ismertek a tárca előtt a valós folyamatok, de azért mérsékelt derűlátásra lehet okunk néhány részterületen. A hazai háztartásokban tavaly az internet-előfizetések száma ugyan még csak éppen hogy átlépte a 900 ezres számot, de a tendencia kedvező. A fő gond az előfizetések területi megoszlásánál tapasztalható: míg Budapesten 31,8 százalék az elterjedtség, addig Délkelet-Magyarországon csak a háztartások 7,8 százalékában található meg valamilyen netkapcsolat. Sikeresnek ítélte az államtitkár a mobiltelefónia liberális szabályozási rendszerét, de a közigazgatás területén még csak most indultak be értékelhető folyamatok (KET, eAláírás). A legnagyobb kormányzati erőfeszítések az Intelligens Közmű (Közháló, eMagyarország pontok) programjában tapasztalhatók, a többi területen még csak az alapok elhelyezése történt meg – ismerte el.


Networkshop 2006, Miskolc

 

A konferencia ma délután nyolc szekcióban kezdi meg érdemi munkáját, erről lapunk folyamatos beszámolóval fog jelentkezni az elkövetkező napokban. A NetworkShop 2006 élő közvetítésen is megtekinthető a http://vod.niif.hu/ linken.

Azóta történt

Előzmények