Mátyás pajzsa egy informatikai rendezvényen

A plenáris nyitóelőadásokkal, majd több szekcióban, 44 előadó produkciójával ismét megrendezték a MOM Park Mozi termeiben tegnap a már hagyományosnak mondható Informatikai Biztonság Napja (ITBN) szakkonferenciát. Az IT-biztonság egyre bővülő hazai piacának szereplői (még ha voltak is neves távolmaradók) ezen a rendezvényen mutatták be legújabb termékeiket, tájékoztatták a vállalati és közigazgatási szakembereket a nemzetközi folyamatokról, vagy az éppen aktuális trendekről.

A körülmények ideálisak a MOM Parkban. Volt itt minden szép és jó, mi szem-szájnak ingere: gyönyörű hostessek, pogácsa, süti, kávé, apró ajándékok, ebéd, VIP-fogadás, sorsolások, díjak… s hogy a hatást még tovább fokozzák a rendezők, a bejáratnál mementóként kiállították igazságos Mátyás királyunk halotti pajzsának tökéletes másolatát, melynek eredetijét ma már (Napóleon jóvoltából) a párizsi Hadtörténeti Múzeumban őrzik. Persze nem ezek a külsőségek a fontos dolgok, hanem hogy az ideérkezők képet kapjanak, mire lehet elkölteni még idén, vagy jövőre vállalatuk, hivataluk biztonságra szánt keretét.

Keleti Arthur főszervező megnyitója után a hazai IT-biztonsági piacot felmérő BellResearch-kutatás eredményeiről tartott összefoglalót Sugár Mihály, a piackutatást vezető szakértő. Sajnos a minket leginkább érdeklő ranglistákat még mindig nem ismerhettük meg, de a piaci szereplők megvásárolhatják az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által is szponzorált tanulmányt, amelyből talán kiderül, melyik vírusirtó vagy tűzfaltermék a piacvezető a magyar cégeknél. Azt mindenesetre már most megtudtuk a tanulmány ismertetéséből, hogy Magyarországon bőven van feladat az informatikai rendszerek védelme területén. Néhány érdekes megállapítás a tanulmányból:

  • a megkérdezett vállalatok fele teljes egészében házon belül kezeli a biztonsági dolgait, de a TOP200 vállalatnál 72 százalékban kisebb-nagyobb mértékben külső szakértők is dolgoznak;
  • feltűnő, hogy a központi közigazgatásban vagy nem tudják, vagy nem akarják elárulni, milyen arányt képviselnek a biztonságra fordított kiadások a teljes IT-büdzsén belül, holott a TOP200 vállalatnál ez az arány csak 12 százalék volt;
  • a következő egy évben a TOP200 vállalat 72 százaléka szerint érdemben nem fog változni az IT-biztonsági incidensek kockázata Magyarországon.

A kiemelt előadások között szerepelt még Gombás László (Symantec) adatszivárgást megelőző (DLP - Data Loss Prevention) megoldásokról szóló ismertetője, Ingrid Hagen (Juniper Networks) cég- és termékbemutatója, Michael Rudrich (Secure Computing) WEB 2.0-ás elemzése és a HP színeiben érkezett Hamed Khan törésbemutatója.

Ebben a programrészben volt előadó még Keleti Arthur is, aki a három elődcég tudását, tapasztalatait és üzleti partnereit egyesítő, 50 biztonsági szakértőt is foglalkoztató KFKI-t képviselte. Prezentációjában egy olyan új modellel ismertette meg a közönséget, amely lehetővé teszi, hogy a megrendelő teljes csomagot kapjon egy IT-biztonsági projekt során. A konferencia záró előadását Dr. Richard Reiner kanadai szakértő – a Assurent Secure Technologies biztonsági tanácsadó cég alapítója – tartotta a világot fenyegető új biztonsági veszélyekről.

Az ITBN idén is megvalósította legfontosabb célkitűzését: lehetőséget biztosított az IT-biztonsági termékeket és szolgáltatásokat felvonultató cégeknek, hogy bemutathassák aktuális kínálatukat.

Azóta történt

Előzmények