Újabb közigazgatási informatikai rendszerrel vannak gondok

A mai lapok – elsősorban a Magyar Nemzet kissé szenzációszagú tudósítására hivatkozva – újabb olyan informatikai zavarról számolnak be, mely a közigazgatást, pontosabban az államigazgatást érinti. Az eddigi meglehetősen szűkszavú tudósítások szerint az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) január elején bevezetett új, integrált rendszere „köhög”, s messze áll a zökkenőmentes működéstől.

A Kossuth Rádiónak nyilatkozó Kenyeres Judit, az ÁFSZ informatikai főigazgató-helyettese elismerte, hogy lelassulhat az ügyintézés, de ahol látják, hogy nagyon lassúvá válna az informatikai rendszer miatt a munka, ott áttérnek kézi vezérlésre, papír alapú ügyintézésre. Kenyeres Judit cáfolta az „összeomlásról” szóló jelentéseket, s elmondta: programhibák minden új informatikai rendszer bevezetésénél előfordulhatnak.

Az eddigi információk alapján nem világos, hogy a lassulás, akadozás mennyire köszönhető annak, hogy egy új rendszer bevezetésekor mindenhol természetesen adódnak zökkenők, mennyire fakad abból, hogy a központok alkalmazottai még most tanulják a rendszer működtetését, mennyire okoz az problémát, hogy a gazdasági válság miatt egyre nagyobb a központok forgalma, illetve milyen mértékben hibásak a lassulásokért bizonyos rosszul megírt programrészek.

Az ÁFSZ szóvivője elmondta, hogy azokban a régiókban, ahol előfordulhatott, hogy a kifizetések késtek volna, ott kézi számfejtéssel oldották meg a kifizetéseket, így szerinte emiatt az ügyfelek nem szenvedhettek kárt amiatt, hogy az informatikai rendszer esetleg lassabban működött, s emellett megígérte, hogy a programhibákat is folyamatosan javítják. (Vagyis ezek szerint vannak programhibák.)

Igyekeztünk utánajárni annak, hogy a helyi munkaügyi központok vajon tapasztaltak-e zavarokat. Hivatalos úton e törekvésünk kudarcot vallott, mivel – négy központot hívtunk fel – láthatóan nyilatkozatstopot rendeltek el a vezetők az intézményekben, s a sajtósok azzal hárították el az érdeklődésünket, hogy országos ügyről van szó, ezért forduljunk az ÁFSZ vezetéséhez. Ott viszont közvetlenül nem sikerült elérnünk senkit, Pirisi Károly főigazgatóhoz utasítottak bennünket, aki nyilatkozhat, illetve engedélyt adhat nyilatkozattételre. A főigazgató úrnak elküldtük kérdéseinket e-mailben, s ha megérkeznek a válaszok, frissítjük hírünket.

Azóta történt

Előzmények