Megalakult a ''kalózszakszervezet''

Válaszul arra a rendőrségi akcióra, amivel június elején az amerikai filmstúdiók nyomására a svéd hatóságok lekapcsolták a legnépszerűbb BitTorrent oldalt, a Pirate Bayt, a skandináv államok fájlcserélést támogató kisebb-nagyobb csoportjai most egységbe tömörültek. A kezdeményezés támogatói között találjuk a Pirate Bayen kívül az Artliberated Networköt, a dán és norvég fájlcserélőket tömörítő Piratgruppent, valamint a berlini piratecinema.org csapatot.

A The Pro Piracy Lobby (Lobbi a kalózkodásért) néven megalakult szervezettel azonban már első ránézésre sincs minden rendben – nehéz elképzelni legalábbis, hogy ezzel a névvel a szervezet megalakítói valóban komolyan gondolták a honlapjukon deklarált célt, hogy "közös platformot biztosítsanak a további megbeszélésekhez és együttműködéshez". Kétséges, hogy ezzel a felütéssel bármilyen jogvédő szervezetet is sikerülne asztalukhoz ültetni.

Szintén a dolog bosszantás-jellegét erősíti a társzervezetek nyilatkozata is: álláspontjuk szerint ők "azt másolnak, amit csak akarnak", a jogvédők pedig jobban teszik, ha "nem nyúlnak az internethez, mivel a p2p világát sohasem fogják, nem is tudják és nem is szabad megállítani".

Szerencsére léteznek azért ennél előremutatóbb kezdeményezések is a skandináv térségben. Itt van például a tankafritt.nu oldal, amelyhez bárki csatlakozhat, és mindössze 113 dán koronáért (4200 forint) cserében a szervezet egy esetleges szerzői jogi per esetén minden anyagi kártérítés megfizetését átvállalja. Sőt, a tagok még egy pólót is kapnak ezzel a felirattal: "Bűnösnek találtak fájlcserélésben, és minden, amit kaptam, ez a gagyi póló volt". (Vagy ahogy a dán fájlcserélő mondja: "Jag blev dömd för fildelning och allt jag fick var en sketen t-shirt.")

Azóta történt

Előzmények