Mától az oroszok is büntetik a kalózokat

A Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) való csatlakozás igénye eljuttatta odáig az orosz törvényhozást, hogy megtegye a nemzetközi gazdasági szervezet által rég várt kemény lépéseket az internetes kalózkodás ellen. A Kommerszant nevű moszkvai újság mai híradása szerint az orosz szerzői jogi törvénynek a törvényhozók által már 2004 júliusában jóváhagyott módosítása a szöveges, a zenei és a videotartalmak illegális megosztása ellen irányul. A módosítás engedélyezi az ilyen tartalmakat felkínáló internetes oldalak operátorainak, hogy ha továbbra is szerzői jogi védelem alá eső termékeket akarnak kínálni, akkor két éven belül regisztráltathassák magukat, amennyiben a hivatalos viszonteladói és a megosztásra jogosító licenceiket megszerezték. A törvény a mai napon lép hatályba.

A szerzői jogok meglehetős laza kezelése volt a fő oka annak, hogy Oroszországot a WTO nem vette föl tagjai közé. Az Egyesült Államok, mely egyedüliként vétózta meg a felvételt, leginkább a szellemi termékek védelmének elégtelenségét hozta fel döntése indokaként.


Vége?...


A Kommerszant tudósítása szerint az orosz internetes oldalak operátorainak – akiknek most bizonyítaniuk kell jogosultságukat a regisztrációhoz – körülbelül 97 százaléka illegálisan osztott meg fájlokat a világhálón. A lap értesülései szerint Oroszországban a legálisan átadott, szerzői jog által védett zenék forgalmát kevesebb mint egymillió dollárra becsülik évente, míg az ugyanezen időszak alatt illegálisan letöltött tartalmak értékét 25–30 millió dollárra tartják.

Az új törvény életbe léptetését a gazdaságfejlesztési miniszter, German Gref fontos politikai sikerének tartják, aki – ahogy a Kommeszant megjegyezte – könyveiben már évek óta kemény harcot folytatott a szellemi termékek jogainak megvédéséért.

Az Egyesült Államok és Oroszország között folyó tárgyalások az oroszok WTO-tagságáról – melyek látszólag a júliusban, Oroszországban tartott G8-as csúcstalálkozón már lezárultak – folytatódnak, az orosz szakértők szerint októberben jó esély van a megegyezésre, s akkor Oroszország – az egyetlen a nagy gazdasági szereplők közül, amelyik nem tagja a WTO-nak – közel kerülhet a belépéshez.

Azóta történt

Előzmények