Megduplázta nyereségét a Graphisoft

Bár viszonylag jól fogyott a Graphisoft vezető termékének, az ArchiCadnek szeptemberben piacra dobott legújabb verziója, a cég a többi üzletág gyenge teljesítménye miatt forgalmának visszaeséséről volt kénytelen beszámolni. A társaság nyeresége ennek ellenére – túlszárnyalva az elemzői várakozásokat – az egy évvel korábbi szint duplájára, 5 millió euró fölé ugrott.

A szoftverfejlesztő tavaly is szigorú kontroll alatt tartotta a költségeket, így a 2004-es évről szóló beszámolójában az árbevétel visszaesése ellenére szerény – 6 százalékos – üzemi eredménynövekedést mutathatott ki. A nettó nyereség ugyan majdnem duplájára emelkedett, s meghaladta az 5 millió eurót, ám ez olyan pénzügyi tételeknek (forintbefektetéseken elért kamatprémium, fedezeti ügyleteken elért nyereség) köszönhető, melyek megismétlődésére a cég vezetése idén nem számít. (A Graphisoftot különösen érzékenyen érinti az erős forint, elsősorban az tehető felelőssé azért is, hogy az üzemi eredmény csak szerény mértékben növekedett. Az üzemi szinten kiesett nyereség egy részét visszahozták ugyan a jól menedzselt fedezeti ügyletek, ám ez nem folytatható a végtelenségig.)

A társaság a korábbi években megszokottnál szűkszavúbb előrejelzést adott az idei évre. Ebben a menedzsment elmondja: bizakodó a 2005-ös árbevétel és profitkilátásait illetően, ám "a termékfejlesztés ciklikussága, a szezonalitás és az árbevétel előreláthatóságának elégtelensége olyan probléma, amelyeket 2005-ben is körültekintéssel kell majd kezelni".

Azóta történt

Előzmények