Megirigyelte az Intel az iPod-hisztériát

Az Intel nem csak processzorokat szállít majd az Apple-nek Mac számítógépeibe, hanem flashmemória-chipeket is iPod zenelejátszóiba. Az utóbbiak sikeréből láthatóan egyetlen piaci szereplő sem kíván kimaradni, a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata történetesen egy teljesen új bizniszbe fog a hordozható kütyük kedvéért. Persze az Intel nem bíz semmit a véletlenre: nem egyedül, hanem a Micron Technologyval karöltve kezd NAND flashmemóriák gyártásába – ezeket használják az Apple merevlemez nélküli lejátszói (is).

A Samsung és a Toshiba ún. NAND flashmemóriákat gyárt, melyeket elsősorban adatok tárolására használnak olyan mobil eszközökben, mint a zenelejátszók, pendrive-ok vagy a digitális kamerákhoz készített memóriakártyák. Az Intel és a Spansion által készített NOR chipekkel – melyek gyakrabban programokat tárolnak – mobiltelefonokban és hálózati berendezésekben találkozhatunk. A két típus között azonban lehetséges az átjárás: a Spansion olyan NOR lapkák piacra dobását tervezi, melyek együttműködnek a NAND rendszerekkel, míg a Samsung ennek fordítottján dolgozik. A NAND-piac jelenleg kategóriákkal gyorsabban nő.

A NAND flashmemóriák piaca látványos léptékben növekszik – messze felülmúlva az egykor népszerűbb NOR chipekét. A Semico Research piackutató prognózisa szerint az idén az előbbiekből 10,2 milliárd dollárnyi, az utóbbiakból pedig 7,6 milliárd dollárnyi fogy, de a közeli jövőben az arányok még inkább a NAND felé tolódnak el. 2009-re a NAND-piac 35 milliárd dollárra bővül majd, míg a NOR-piac mindössze 12 milliárdra – állítja a Semico.

Az Intel mindeddig – akárcsak riválisa, a Spansion – kizárólag NOR lapkákat gyártott, NAND-piac vezető szereplői a Samsung és a Toshiba. E japán cégek piaci pozícióit próbálja gyengíteni az Intel és a Micron vegyesvállalataként életre hívott IM Flash Technologies, LLC. Az új cégbe – mely már a jövő év elején megkezdi a gyártást – mindkét tulajdonos 1,2 milliárd dollárral száll be, és működéséhez az elkövetkező három évben fejenként további mintegy 1,4 milliárdos befektetéssel járul hozzá. A vegyesvállalat 51 százaléka a NAND-piacon tapasztalatokkal rendelkező Microné.

A szándéknyilatkozat aláírásával párhuzamosan mindkét tulajdonos cég megállapodott az Apple-lel kapacitásuk jelentős hányadának lekötéséről. A megrendelés komolyságát aláhúzandó az iPod-gyártó egyenként 250 millió dollár előleget fizetett ki a feleknek. Az Intel egyben bejelentette, hogy Flash Memory Group néven új csoportot hoz létre, melynek feladata a vállalat flashmemória-érdekeltségeinek felügyelete – beleértve az új vegyesvállalatot is.

Azóta történt

Előzmények