Túl mohó az Apple?

Az Apple-lel kötött beszállítói szerződése kapcsán versenyügyi vizsgálat elé néz a Samsung Electronics – jelentették ma dél-koreai források. A helyi versenyhivatalhoz eljutott panaszok szerint a chipgyártó óriásvállalat „tisztességtelen” áron szállít flashmemória-lapkákat az iPod nano hordozható zenelejátszóhoz, ennek köszönhető a szeptember elején bemutatott készülék alacsony ára. Helyi gyártók szerint az Apple a piaci ár feléért veszi az alapvető alkatrészeket, és ez gyakorlatilag ellehetetleníti a versenyt.

A Samsung a világ legnagyobb flashmemória-gyártója és mellesleg második legnagyobb chipgyártója. Az iSuppli piackutató cég becslése szerint a dél-koreai vállalat flashgyártó kapacitásának 40 százalékát kötötte le az Apple az idei második fél évre.

A vállalat nemrég jelentette be, hogy a következő hét évben 33 milliárd dollárt költ gyártókapacitásának növelésére. A nyolc új dél-koreai gyár és az új kutatóközpont felépítésétől a Samsung azt várja, hogy a chipeladásokból származó árbevétele 2012-re 61 milliárd dollárra emelkedik, ami közel négyszerese a 17,5 milliárd dolláros tavalyi forgalomnak.

Azóta történt

Előzmények