Megtörni látszik a Samsung lendülete

Kilenc negyedév után először csökkent a nyereség éves összehasonlításban a világ legnagyobb okostelefon-gyártójánál, ahol a mobilrészleg 5 év alatt a nyolcszorosára nőtt a vállalat agresszív marketingstratégiájának és a népszerű Galaxy modelleknek köszönhetően. A Samsung által kiadott előzetes szerint (a részletes jelentés az igazgatótanács jóváhagyását követően fog megjelenni) a dél-koreai gyártó 7,8 milliárd dolláros üzemi eredményt ért el, ami az egy évvel korábbi 6,8 milliárdos eredményhez képest jókora visszaesés.

A Samsung utolsó negyedéves teljesítményére jól érzékelhetően rányomta a bélyegét az iPhone 5s és 5c sikere, melyekből már a bemutatást követő hétvégén 9 millió fogyott, és az Apple készülékek népszerűsége azóta is töretlen, míg a Galaxy S4 eladások a harmadik negyedéves 17 millióról 13 millióra estek vissza a Bloomberg által idézett Daewoo Securities becslése szerint. A Samsung helyzetét a China Mobile és az Apple által kötött megállapodás is nehezítheti, a világ legnagyobbjának számító kínai piacon ugyanis január 14-től végre a jelenleg 760 milliós előfizetői táborral rendelkező CM kínálatában is elérhetőek lesznek az Apple telefonjai. A Thomson-Reuters által készített elemzői körkép szerint a Samsung mobilrészlegének üzemi eredménye 2014-ben várhatóan tovább fog csökkenni, ahogy már a kínai piacon is számolnia kell legnagyobb riválisával, továbbá ahogy a felsőkategóriás készülékek piaca egyre jobban telítődik.

Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S4

A dél-koreai vállalat részvényesei is zúgolódnak, a Samsung ugyanis a mintegy 50 milliárd dolláros készpénztartaléka ellenére is nagyon kevés osztalékot fizet, közben becslések szerint egy közel egymilliárd dolláros bónuszkifizetési programot készül végrehajtani a cég átalakulását elindító stratégia huszadik évfordulójának alkalmából – ez fejenként átlag 4 ezer dollárt jelentene a jelenleg foglalkoztatott 240 ezer alkalmazott részére.

Azóta történt

Előzmények