Csökkentené fogyasztói elektronika függőségét a Samsung

Aggódik a Samsung, hogy megtörhet jelenlegi húzóágazata, a bevétel több mint háromnegyedéért felelős fogyasztói elektronikai divízió lendülete, ezért a cég felsővezetése már nekiállt megvizsgálni, milyen más területeken és üzleti modellekkel tudnák hosszú távon is fenntartani a mostani nyereségszintet – olvasható a The Korea Times riportjában. A világ egyik legnagyobb és mára egyértelműen egyik legnépszerűbb fogyasztói elektronika gyártója első körben leányvállalati struktúrájának átalakításával, egyesítésekkel és a nagy növekedéssel kecsegtető üzleti lehetőségek elemzésével vág neki termékportfóliója kiegyensúlyozásának.

„Egy következő Samsung Electronics nélkül a vállalat a jövőben elveszítheti versenyképességét” – mondta a koreai lapnak a vállalat egyik meg nem nevezett felsővezetője. Hozzátette, hogy a cégcsoport jelenleg egyáltalán nincs „krízishelyzetben”, de komoly kihívásokkal kell megküzdenie.

Az átalakítási kezdeményezés egyik első látható (és kézenfekvő) lépése a Samsung General Chemicals és Samsung Petrochemical egyesítése lesz, így a két, tőzsdén nem jegyzett vállalat egy közös, az eddiginél hatékonyabban működtethető beszállítói láncot tud majd kialakítani. A Samsung General Chemicals névre keresztelt új cég hivatalosan június elsején fog létrejönni.

A Samsung Petrochemicals egyik kínai gyára
A Samsung Petrochemicals egyik kínai gyára

A cégcsoport vezetése ezt követően valószínűleg az építőiparban érintett cégek (Samsung Heavy Industries, Samsung Engineering, Samsung Everland, Samsung C&T) átszervezésével fogja folytatni a nemrég elkezdett átalakítást.

Bár az okostelefonokat, televíziókat és memóriamodulokat gyártó Samsung Electronics tavaly 28 százalékkal 28,9 milliárd dollárra növelte nettó nyereségét, a cégcsoport számos másik tagja nagyon gyengén szerepelt. A kijelzőket gyártó Samsung SDI és a Shilla hotellánc profitja 90 százalékkal, a Samsung Fine Chemicals nyeresége 95 százalékkal csökkent 2012-höz képest.

Azóta történt

Előzmények