Mélyül a Lenovo-Microsoft barátság

Becslések szerint 1,2 milliárd dollárt ér az a szerződés, melynek értelmében a Lenovo számítógépeken ezentúl előre telepített Windowszal találkoznak a vásárlók. A még tavaly novemberben született, 12 hónapra szóló elvi megállapodást a felek tegnap hivatalosan is aláírták.

A Lenovo, Kína legnagyobb PC-gyártója az első olyan vállalat, amely a kínai piacra szánt teljes termékpalettáját előre telepített Windowszal kínálja. Az országban burjánzik a szoftverkalózkodás, ezt kívánja megakadályozni a kormány rendelete, amely szerint minden kínában gyártott PC-t jogtiszta operációs rendszerrel kell ellátni, mielőtt elhagyná a gyárat. Ennek is köszönhető, hogy a Lenovo mellett három másik kínai PC-gyártó is Windows-vásárláson töri a fejét, összesen 400 millió dollár értékben.

Jang Jüancsing, a Lenovo elnöke arról számolt be, hogy a Microsofttal kötött novemberi megállapodás óta 10 százalékról 70-re nőtt azoknak a vásárlóknak az aránya, akik előre telepített Windows XP-vel rendelik meg számítógépüket. A kormányrendelet és a tegnap aláírt szerződés értelmében tehát ez a szám mostantól 100 lesz.

Azóta történt

Előzmények