Meredek veszteség a Sonynál

Nemcsak a márciussal zárult pénzügyi év utolsó negyedévét, de az év egészét is mínusszal zárta a Sony Corp. – ez utóbbira utoljára 14 évvel ezelőtt volt példa. A japán vállalat – írja az AP – egyben jelezte: az idei évben az elektronikai készülékek iránti kereslet csökkenésének köszönhetően a veszteség várhatóan még meredekebb lesz. A pénzügyi balanszot most három újabb, a szigetországban található gyár bezárásával is igyekeznek helyrebillenteni: ezzel a 2009 márciusának végéig világszerte leállítandó üzemek száma nyolcra emelkedett. Közben folytatódnak a korábban bejelentett leépítések is: összesen 16 ezer dolgozót (8 ezer állományban lévőt és 8 ezer külsőst) tesznek lapátra.

A március 31-én véget ért trimesztert a vállalat 1,52 billió jen (15,9 milliárd dollár) árbevétellel és 165 milliárd jen (1,7 milliárd dollár) mínusszal zárta. Egy évvel korábban a nyereség 29 milliárd jen volt. A masszív negyedik negyedéves mínusz miatt – amelyért nemcsak a gyengülő kereslet, hanem az erős jen is felelős – a pénzügyi év egésze is negatív mérleggel zárult: a veszteség 98,9 milliárd jennél (1,03 milliárd dollár) állapodott meg. Az éves forgalom 7,73 billió jen (81,1 milliárd dollár) volt.

Nem tud kilábalni a krónikus veszteségből a Sony játéküzletága, amelynek főbb termékei, a PlayStation konzolok és a hordozható PSP kevésbé népszerűek, mint a Nintendo (és egyes kontinenseken a Microsoft) rivális termékei. A divízió árbevétele 18 százalékkal csökkent, ami javarészt a régebbi PlayStation 2 fakuló vonzerejének köszönhető. A legendás gépből tavaly 7,91 millió fogyott világszerte az egy évvel korábbi 13,66 millió után, a hozzá írt játékokból pedig a 2007-es 154 millió darab helyett csupán 83,5 milliót adtak el. Hiába nőtt az újabb generációs masinák értékesített darabszáma (a PS3-é 10 százalékkal, 10,06 millió, a PSP-é 2 százalékkal, 14,11 millió darabra), ez nem tudta ellensúlyozni a régebbi konzol gyorsan romló számait.

A Sony nem számít a gazdasági környezet gyors javulására, és az idei üzleti évre 120 milliárd jenes veszteséget vár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények