Remekül fogynak a merevlemezek

Örülhetnek a gyártók: az év végén erős kereslet mutatkozik a merevlemezek iránt. Az iSuppli piackutató becslése szerint a negyedik negyedévben 169,2 millió ilyen háttértárat vásárolnak világszerte, 2,2 százalékkal többet, mint a megelőző trimeszterben. Az értékesítésből származó árbevétel 2,1 százalékkal, 8,9 milliárd dollárra nő. Az idei évben ez lesz a második olyan negyedév, amikor szekvenciális forgalomnövekedésnek örülhetnek a gyártók.

Az iSuppli úgy látja, hogy a rivális flashmeghajtók (SSD) lassú térnyerése ellenére változatlanul a merevlemez a meghatározó tárolóeszköz mind a fogyasztói, mind a vállalati szegmensben. A negyedik negyedében különösen a cégek részéről tapasztalható erős kereslet – mondják.

Ami a HDD-gyártók rangsorát illeti: a Western Digital megőrzi piacvezető helyét az év utolsó három hónapjában is. Amint azt megírtuk: az amerikai vállalat 2010 elején a története során először került e pozícióba, és adott el több merevlemezt, mint történelmi riválisa, a Seagate. A Western Digital a mostani negyedévben várhatóan 51,5 millió HDD-t értékesít majd, míg a Seagate 49,5 millió darabot. Az utóbbi ugyanakkor erősebb szereplő a vállalati piacon, ezért a valamivel alacsonyabb darabszám ellenére is nagyobb árbevételre (2,8 milliárd dollárt) számíthat, mint a riválisa (2,4 milliárd dollár).

A harmadik helyen a Hitachi, a negyediken a Toshiba/Fujitsu, az ötödiken pedig a Samsung áll.

Azóta történt

Előzmények