A Western Digitalé lesz a HDD-piac fele

A világ legnagyobb merevlemezgyártója, a Western Digital ma bejelentette, hogy körülbelül 4,3 milliárd dollárért felvásárolja riválisát, a Hitachi Global Storage Technologiest (GST). Az egyesült államokbeli vállalat 3,5 milliárd dollárnyi készpénzt és 25 millió saját részvényt fizet a japán cégért. A Western Digital papírjainak pénteki záróárfolyamán 750 millió dollár értékű részvénycsomaggal mintegy 10 százalékos tulajdonrész kerül a Hitachi kezébe.

A Hitachi GST 2003-ban azt követően jött létre, hogy a japán anyacég 2,05 milliárd dollárért felvásárolta az IBM merevlemezgyártó üzletágát. Az új vállalat azonban nehezen tudott lábra állni, éveken át nem volt nyereséges. A Hitachi 2007-ben a Merrill Lynch befektetési bankot bízta meg a biznisz kifizetődővé tételéhez szükséges stratégia kidolgozásával. Üzemi szinten először 2008-ban volt profitábilis a Hitachi GST, amely a 2009-es pénzügyi évben 4,8 milliárd dollár árbevételt ért el.

A japán vállalat a Western Digital és a Seagate után a harmadik legnagyobb merevlemez-gyártó, piaci részesedése tavaly 17,2 százalék volt. Az akvizíciót követően a piacvezető Western Digital a szegmens közel 50 százalékát birtokolja majd, már ami a darabszám szerinti forgalmat illeti. A Hitachi GST elsősorban a hordozható eszközökbe épített merevlemezek szegmensében volt erős.

A felvásárlást a két vállalat igazgatótanácsa jóváhagyta, lezárására – a hatósági engedélyek megszerzését követően – várhatóan a harmadik negyedévben kerül majd sor. Az ügyletet követően az egyesült cég Western Digital néven működik tovább.

Azóta történt

Előzmények