5 milliárd dollárra bírságolták a Metát, és most újra megbüntethetik

A Meta már kifizetett egy 5 milliárd dolláros büntetést az amerikai FTC-nek, de most egy fellebbezési bíróság is rábólintott, hogy ennek ellenére újranyithatnak egy adatvédelmi ügyet.

Egy amerikai fellebbezési bíróság úgy döntött, hogy a Meta nem állíthatja meg az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot (FTC) abban, hogy az újranyisson egy vizsgálatot a Facebook adatvédelmi gyakorlatai kapcsán. Annak ellenére sem, hogy ebben az ügyben a Meta már kifizetett egy 5 milliárd dolláros büntetést, és belement számos biztonsági intézkedésbe.

Az FTC el szeretné érni, hogy tovább szigorítsanak egy meglévő, 2020-as adatvédelmi egyezményt a Facebokkal, és megtiltsák, hogy a cég profitáljon a kiskorúak adataiból. Emellett az arcfelismerést is jobban korlátoznák. Az FTC szerint a Meta félrevezeti a szülőket a gyerekek védelmével kapcsolatban.

A Meta szerette volna befagyasztani az ügyet, de más pere is van az FTC-vel. Míg a bíróság szerint a hatóság adatvédelmi aggodalmai fontos közérdeket érintenek (és a végleges döntés előtt tiltakozhat a Meta), addig a cég szerint a vádak alaptalanok.

A Meta szerint az FTC nem írhatja csak úgy újra a korábbi megállapodásokat, főleg azért, mert a tervezett változtatások akadályoznák a Meta új termékeinek fejlesztését, ellenőriznék az üzleti vezetést a cégnél, továbbá korlátoznák a felhasználók és hirdetők kiszolgálását.

Az FTC szerint a megállapodás nem oldott meg minden kérdést.

Ezen túl a közösségi cégek (a Meta is) csak az USA-val perek százaival küzdenek, amelyekben azzal vádolják őket, hogy függővé teszik a gyerekeket.

Az FTC azért is pereli a Metát, mert a vád szerint monopolizálja a közösségi hálózati piacot – a Meta ezt tagadja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények