Árbevételcsúcsot döntött a Microsoft

A PC-piac langyos növekedése ellenére árbevétel-rekordot állított fel első pénzügyi negyedévében a Microsoft. A szeptember 30-án zárult trimeszterben elért forgalmi csúcs nem is a Windowsnak volt köszönhető, hanem sokkal inkább a vállalatokat megcélzó irodai és szervertermékeknek, melyek eladásai egészséges ütemben bővültek. Az árbevétel 7 százalékkal, 17,37 milliárd dollárra, az adózott eredmény pedig 6 százalékkal, 5,74 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi számokhoz képest.

Az, hogy az idén nem dübörög a PC-piac, már hónapokkal ezelőtt megmutatkozott. Az IDC júniusban mérsékelte a szegmens 2011-es növekedésére vonatkozó prognózisát. A piackutató szerint a bővülés üteme az év elején várt 7,1 százalék helyett csupán 4,2 százalékos lesz: a gyártók a tavalyi 347 millió után várhatóan 361,6 millió személyi számítógépet adnak el világszerte.

A Microsoft szerint a vállalat első pénzügyi negyedévének számító, szeptember 30-ig tartó három hónapos időszakban ennél is szerényebb, 1-3 százalékos volt a növekedés, úgy, hogy a fogyasztói szegmens – elsősorban a netbookforgalom mélyrepülése miatt – stagnált. Ezzel magyarázható, hogy a Windows-üzletág forgalma csupán 2 százalékkal, 4,87 milliárd dollárra nőtt. A cég eddig 450 millió Windows 7 licencet értékesített.

A vállalati divízió – melyhez többek között Office irodai csomag is tartozik – viszont 8 százalékkal, 5,62 milliárd dollárra növelte forgalmát, míg a szerverüzletág 10 százalékkal, 4,25 milliárd dollárra tornászta fel az árbevételét.

Még ennél is jobban emelkedett – 19 százalékkal, 625 millió dollárra – a Bing keresőt és az egyéb online szolgáltatásokat kínáló internetes részleg forgalma. További jó hír, hogy az online üzletág üzemi vesztesége hét negyedév óta nem látott szintre, 494 millió dollárra mérséklődött – ez a Microsoft egyetlen veszteséges divíziója. Az Xboxért felelős részleg árbevétele 9 százalékkal, 1,96 milliárd dollárra emelkedett.

A vállalat vezetői a jelentés közzététele kapcsán tartott sajtótájékoztatón elhárították a vevőt kereső Yahoo! esetleges felvásárlásával kapcsolatos kérdéseket. Sajtóértesülések szerint a Microsoft magánbefektető-társaságokkal együttműködve vételi ajánlatot készül tenni az évek óta vergődő internetvállalatra, melyet 2008-ban sikertelenül próbált megszerezni.

A Microsoft készpénztartaléka jelenleg 57,4 milliárd dollár, melynek 89 százalékát az Egyesült Államokon kívül parkoltatják.

Azóta történt

Előzmények