Vizsgálják a Microsoft és az Activision 68,7 milliárd dolláros üzletét

A Bloomberg szerint az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) indítja el a trösztellenes vizsgálatot.

Az Activision Blizzard 68,7 milliárd dollárért kerül a Microsoft kezébe, amennyiben ezt a felvásárlást a hatóságok is jóváhagyják. Amerikában a Bloomberg jelentése szerint nem az igazságügyi minisztérium, hanem az FTC, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság indít az ügy kapcsán trösztellenes vizsgálatot.

Az FTC arra kíváncsi, hogy a felvásárlás kárt okoz-e a versenyt tekintve. Az FTC és az igazságügyi minisztérium szigorítana az egyesülési folyamatokon, és a múlt hónapban közösen jelezték: az iparágak egyre koncentráltabbá válnak, az elmúlt két év egyesülésre vonatkozó beadványai alapján pedig a helyzet még tovább romlik, egyre több minden kerül az óriásvállalatok kezeibe.

Az FTC egyébként nemrég blokkolta az Aerojet Rocketdyne Holding rakétahajtómű-gyártó 4,4 milliárd dolláros, Lockheed Martin általi felvásárlását, trösztellenes okokra hivatkozva. Az NVIDIA pedig a legutóbbi jelentések szerint hatósági gondok miatt kénytelen lemondani az ARM bekebelezéséről.

A Microsoft mostani felvásárlása egyébként a cég történetében az eddigi legnagyobb lenne, és hatalmas erővé válna a Sonyval és a Tencenttel szemben a videojátékok piacán. A Sony egyébként nemrég közölte, hogy 3,6 milliárd dollárért megveszi a Halo videojáték eredeti fejlesztőjét, a Bungie-t.

Bár a Microsoft eddig megúszta a hatóságok óriáscégeket célzó, különféle támadássorozatát (ami a Metát, Google-t, Apple-t nem kíméli), a szakértők szerint a mostani felvásárlással céltáblát festett magára a redmondi vállalat.

Azóta történt

Előzmények