„A Microsoft ellopta az ötletemet”

Polgári peres eljárást indított a Microsoft egyik volt alkalmazottja ellen. A szoftveróriás állítása szerint korábbi dolgozója a vállalatnál betöltött pozícióját olyan adatok jogosulatlan megszerzésére használta fel, amelyeket később saját szabadalomsértési perében terjesztett elő.
A kényes ügy főbb eseményei 2005-re nyúlnak vissza, amikor is Miki Mullor egy állás betöltésére jelentkezett a Microsoftnál. Felvételekor azt állította, hogy egy Ancora nevű informatikai vállalat alkalmazottja volt, amely akkorra munka nélkül maradt. Valójában azonban Mullor nem csupán egy „egyszerű alkalmazott” volt, hanem a kérdéses vállalat alapítója és vezérigazgatója is egyben.
Amint a Microsoft belső köreibe került, Mullor kutatómunkába kezdett: egy sor bizalmas dokumentumot töltött le számítógépére. Ezekben az iratokban a redmondi cég különféle számítógépgyártó vállalatoknak címzett levelei találhatóak, amelyekben a vállalat egy bizonyos technológiai eljárást részletez. A kérdéses technológia nem más, mint a System Locked Preinstallation (SLP), amely lehetőséget nyújt arra, hogy a végfelhasználóknak ne kelljen a Windowst aktiváltatniuk abban az esetben, ha a számítógépük előtelepített Windowszal érkezett – a számítógépet gyártó vállalat ezt megteszi helyettük, még a forgalomba hozatal előtt.
A megszerzett technikai dokumentációk birtokában Mullor elszánta magát, és tavaly júniusban jogi útra terelte ügyét: saját cége, az Ancora, mint az Egyesült Államok 6,411941-es szabadalmának (Method of Restricting Software Operation Within a License Limitation) birtokosa beperelte a Dell, a Hewlett-Packard és a Toshiba vállalatokat az oltalom megsértéséért. A Microsoft végül úgy került a képbe, hogy a számítógépgyártó hármas hozzá fordult védelemért, mondván a kérdéses technológiát elvégre a szoftveróriás bocsátotta a rendelkezésükre.
„Ez a per arról szól, hogy megvédjük szabadalmunkat a Dellel, a HP-val és Toshibával szemben. Itt nem Dávid harcol Góliáttal szemben, itt Dávid harcol három Góliát ellen” – olvasható az Ancora honlapján.
Mullor saját verziójában a történet így hangzik: 1998-ban folyamodott szabadalmával az illetékes amerikai hivatalhoz, kérvényét elbírálták és 2002-ben bejegyezték. 2003-ban, mielőtt munkát kapott volna a Microsoftnál, a cég egyik jogászával és a szoftverhamisítás-ellenes csoport több alkalmazottjával is megbeszéléseket folytatott az általa fejlesztett technológiáról – a redmondi cég állítása szerint akkoriban egyáltalán nem mutatott érdeklődést. Két évvel később azért vállalt állást a Microsoftnál, mert fizetés és jutalék híján megélhetése veszélybe került, és még ugyanebben az évben le is állították az Ancora üzleti projektjeit. Amint megkapta az állást, írásban tájékoztatta a Microsoftot az Ancorával kapcsolatos viszonyáról és a már bejegyzett szabadalmával kapcsolatban (Mullor azt állítja, az ellene indított perben a Microsoft szándékosan visszatartja ezeket a dokumentumrészleteket.) Ugyanebben az időben, de az ő tudomásán kívül a redmondi cég már dolgozott az SLP fejlesztésén, majd később hadrendbe is állította a technológiát. Mullor úgy véli, mindez saját szabadalmának egyértelmű másolata, ráadásul a kérdéses technológia fejlesztésében az a személy is részt vett, akinek eredetileg 2003-ban beszámolt találmányáról. Miután 2008 júniusában az Ancora szabadalomsértési pert indított a Dell, a Hewlett-Packard és a Toshiba ellen, a Microsoft elbocsátotta pusztán azért, mert a saját szellemi termékét próbálta védeni.
A Microsoft ugyanakkor azt állítja, a birtokában lévő elektronikus levél bizonyítja, hogy Mullor már 2004-ben is szabadalomsértési perre készült ellenük. Továbbá Mullor szerződést szegett azzal, hogy nem tájékoztatta őket az Ancorához fűződő viszonyáról, és a céggel egyáltalán nem ismertette szándékait a kérdéses szabadalmi ügyben sem.
Mullor különböző programokat futtatott a laptopján, hogy megpróbálja eltüntetni a nyomait az általa letöltött bizalmas fájloknak. A Microsoftnak sikerült felkutatnia, hogy pontosan milyen szoftvereket használt, így képes volt helyreállítani néhány dokumentumot. Úgy tűnik, ezek a fájlok valóban az SLP-vel és a Windows 7-tel hozhatóak összefüggésbe, és főként a Microsoft és partnercégeik közötti üzenetváltásokat tartalmaznak.
A Microsoft Miki Mullort csalással, hűtlen kezeléssel, és jogalap nélküli gazdagodással vádolja.
Mullor úgy értékeli, a Microsoft ellene indított pere nem más, mint egyszerű megtorlás. „Szégyenteljes, becstelen támadások értek attól a cégtől, amely ellopta az ötletemet. A Microsoft kirúgott, mert megpróbáltam megvédeni a saját találmányomat, amiről én tájékoztattam őket, mielőtt még felvettek volna” – mondta.
Mullor továbbra is az Ancora alapító elnökeként szerepel a vállalat honlapján. Életrajzában megemlítésre kerül a Microsoftnál eltöltött munkaköri tevékenysége, továbbá olvashatunk arról is, hogy korábban az izraeli katonai hírszerzésnél szolgált. Jogi diplomával is rendelkezik, amelyet egy szintén izraeli egyetemen szerzett.

Azóta történt

Előzmények