Perelik a Microsoftot a Windows Update miatt

A Backweb Technologies nevű cég múlt hét pénteken nyújtott be keresetet a San Franciscó-i szövetségi bíróságon. A dokumentumban az áll, hogy a Microsoft háttérben futó intelligens adatátviteli szolgáltatása (Background Intelligent Transfer Service, BITS) több korábban bejegyzett szabadalmát is megsérti.
A BITS 2001-ben debütált a Windows XP-ben, azóta a Windows Vistában, a Windows Server 2003-ban és a 2008-ban is egyaránt szerves részét képezi a Windows Update szolgáltatásnak, melynek segítségével a felhasználó rendszeresen telepítheti az aktuális frissítéseket mind az operációs rendszerhez, mind egyéb programokhoz. A BITS-nek mint részszolgáltatásnak futnia kell a Windows Update megfelelő működéséhez; a komponens feladata lényegében az üresjárati sávszélesség-tartományban lezajló fájlátvitelek hatékony menedzselése: az adatokat kisebb egységekben viszi át a szabad sávszélesség kihasználásával, majd újból összeállítja a fájlokat a felhasználó számítógépén.
A Backweb úgy véli, a Microsoft BITS komponense négy szabadalmát is megsérti, melyek közül a legrégebbit még 1999-ben, a legújabbat pedig 2003-ban jegyeztették be. Beadványukban azt állítják, hogy technológiájuk úgy viszi véghez a digitális információk háttérben történő továbbítását, hogy minimálisan zavarja a többi forgalmat, és ennek megfelelően szabályozza az átviteli sebességet. Később így folytatják: „A Microsoft olyan termékeket gyárt, használ és forgalmaz, amelyek három bejegyzett szabadalmunkat sértik meg, emellett a BITS 3.0-s verziójának bevezetésével cégünk 289-es számú szabadalmát szintén megsértették.” A Backweb 2002-ben bejegyzett negyedik szabadalma a cég olvasatában egy olyan technológia, mely „adatcsomagokat oszt el egy hibrid peer-to-peer hálózaton keresztül.”
A vállalat arra kéri a bíróságot, hogy vegye elejét a további szabadalomsértésnek, és háromszorosan téríttesse meg az összes kárt, amelyet a Microsoft okozott nekik, mivel a redmondi cégnek – állítólagosan – tudnia kellett, hogy a Backweb szabadalmait jogosulatlanul implementálták a BITS létrehozásával.
A Microsoft egyelőre nem kívánt reagálni a Backweb vádjaira, arra hivatkozva, hogy még nem kaptak hivatalos megkeresést az ügyben.

Azóta történt

Előzmények