A Microsoft szerint Európában is fizetni kellene a hírekért

A Facebook hírekkel kapcsolatos botrányába a Microsoft is beleszólt: az ausztrál gyakorlat bevezetését javasolja az EU-nak és a nemzeti kormányoknak.

Az ausztrál tervezet miatt a Facebook és a Google is szorult helyzetben van: vagy fizetnek a hírtartalmak használatáért vagy blokkolják azokat.

Az ausztrál történések ráadásul mintát adhatnak a világ többi országának is, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen döntések születnek az ausztrál helyzet kapcsán. A kialakult botrányról a Microsoftnak is van véleménye.

A Microsoft összeállt az Európai Kiadók Tanácsával, és azon dolgoznak, hogy a hírek mögött álló európai kiadók és oldalak pénzt kapjanak, amikor a technológiai platformok megosztják a tartalmaikat. A Microsoft azt tanácsolja az EU-nak és a nemzeti kormányoknak, hogy vegyék át az ausztrál gyakorlatot. Az árakat mindkét oldal előnyeit, az előállítások költségeit és az egyéb terheket figyelembe véve állapíthatnák meg.

Casper Klynge alelnök szerint az egészséges hírpiac megléte létfontosságú a demokráciában, a hírekért való fizetés ezt támogatná. Rámutatott továbbá, hogy a Microsoft több befektetést is eszközölt a helyi hírek piacán, a Microsoft News bevételeinek jelentős részét pedig megosztják a kiadókkal.

Arra persze nincs garancia, hogy az európai országok átveszik az ausztrál gyakorlatot, de az Európai Kiadók Tanácsának közbenjárása és egy spanyol precedens is arra utal, hogy van erre esély.

Azóta történt

Előzmények