Elutasították a Microsoft fellebbezését, de a büntetést némileg mérsékelték

Az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke ma kihirdette határozatát, melyben a Törvényszék „lényegében megerősíti a Bizottság határozatát, amely a Microsofttal szemben kényszerítő bírságot szabott ki, azon indokkal, hogy utóbbi nem engedélyezte ésszerű feltételek mellett a versenytársai számára az interoperabilitásra vonatkozó információkhoz való hozzáférést. Mindazonáltal a Törvényszék a kényszerítő bírság összegét 899 millió euróról 860 millió euróra csökkentette, tekintettel arra, hogy a Bizottság megengedte a Microsoft számára, hogy 2007. szeptember 17-ig korlátozza az „open source” termékek forgalmazását.”

A majd évtizedes, 2004-ben indult történetről az IT café is rendszeresen beszámolt, például 2008-ban is, amikor az európai közösség történetének eddigi legnagyobb bírságát rótta ki az Európai Bizottság az amerikai Microsoftra. Ekkor jelentették be, hogy újabb 899 millió euró büntetést szabnak ki a szoftvercégre a 2004-ben hozott európai trösztellenes rendelkezések be nem tartásáért. Így az eddigieket is számba véve, az előző két bírsággal együtt (2004-ben: 497 millió euró, illetve 2006-ban további 280,5 millió euró) akkor már1,68 milliárd euróval tartozott a Microsoft az EU-nak.

A 899 milliós bírság fellebbezési szakasza zárult le most, mely eljárásban a Microsoft azt kérte, hogy a Törvényszék semmisítse meg e határozatot, vagy másodlagosan, semmisítse meg, vagy csökkentse a kényszerítő bírság összegét. A Törvényszék határozatában elutasította a szoftvercégnek a korábbi döntés megsemmisítésének érdekében felhozott érveit.

A döntést mind Karsten Gerloff, Free Software Foundation Europe elnöke, mind Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdaságért és versenypolitikáért felelős biztosa üdvözölte.

Azóta történt

Előzmények