Újabb csörte a Microsoft és a Google között

Az ügy akár „pitinek” is nevezhető, de ebből is látszik, hogy a Microsoft komoly offenzívába kezdett a Google ellen, mivel a nemrég Európában beterjesztett panasz után most az Egyesült Államokban is újabb támadást indítottak a konkurens ellen.

A mostani ügyben a Microsoft azzal vádolja a Google-t, hogy félrevezeti ügyfeleit a kormányzatok számára írott programjaik biztonsági tanúsítványait illetően. David Howard, a Microsoft jogásza hétfői blogbejegyzésében egy most nyilvánosságra hozott bírósági irat alapján írja, hogy a speciális szoftver (Google Apps for Government) nem felel meg az ilyen programok biztonsági elvárásait megfogalmazó szövetségi előírásnak, nem kapta meg ezt a minősítést (Federal Information Security Management Act – FISMA), holott a cég honlapja szerint rendelkeznek ezzel a tanúsítvánnyal.

A versengés tárgya az, hogy melyik cég szállít a kormányzatnak szolgáltatásokat, például levelezőrendszert. Az amerikai belügyminisztérium tavaly a Microsoftot választotta, hogy a körülbelül 88 ezer alkalmazottja számára rendszert kínáljon, de a Google ezt a pályázatot bíróságon támadta meg.

A vádakat a Google határozottan visszautasította, és kijelentették, hogy a „Google Apps” 2010 júliusában megkapta a FISMA-tanúsítványt, és a kormányzati rendszer ugyanerre épül, tehát nincs alapja a panasznak. A szó szerinti megfelelés, vagyis hogy a Google Apps for Government is konkrétan megkapja a bizonyítványt, már folyamatban van.

Azóta történt

Előzmények