Hivatalos: A Microsoft megvette a Skype-ot

Ma délutánra világossá vált, hogy a szóbeszéd megalapozott volt: az internetes kommunikáció egyik legnépszerűbb, ám gazdaságilag az ígéreteket soha be nem teljesítő vállalkozása, a Skype áruba bocsátotta magát, és a győztes vásárló a Microsoft. A mindkét fél igazgatótanácsa által elfogadott akvizíció a Microsoft eddigi legnagyobb, egyetlen céget érintő befektetése, a készpénzben fizetendő vételár még az IT-szektorban is kimagasló: 8,5 milliárd dollár.

Ha a PR-szöveget lehántjuk, akkor a Microsoft bejelentéséből csak kevés konkrétumot tudhatunk meg. Az józan ésszel is felmérhető, hogy a redmondi cég a Skype technológiájának bekebelezésével egy rendkívül népszerű, több százmillió felhasználó által ismert és használt megoldáshoz jut. A Microsoft azt ígéri: a kliens együtt fog működni nemcsak a különféle – mobiltelefonos, otthoni és vállalati – operációs rendszereivel és kommunikációs szoftvereivel, de az olyan hardvereszközökkel is, mint amilyen a Kinect és az Xbox. A félelmeket csillapítandó azt is kiemelték, hogy folytatják a Skype fejlesztését egyéb, nem-Microsoft platformokra is.

A tőke segíthet

A Skype üzleti modelljének megítélése kétséges, de az bizonyos, hogy egy olyan típusú kommunikációs platformot hoztak létre, melyet használni nagyon könnyű, a kínált funkciók egyre magasabb színvonalúak. A cég problémája az volt, hogy egyrészt a döntően ingyenes használat mellett sem az eBaynél, sem az új tulajdonosi struktúrában nem tudott számottevő nyereséget termelni, másrészt az anyagi bizonytalanság a fejlesztések gátja volt. Az azonban vitathatatlan, hogy a Skype nagyon sok felhasználó szimpátiáját megszerezte: jelenleg 170 milliós aktív – és több mint 600 milliós regisztrált – felhasználói táborral rendelkezik, akik a platformon 207 milliárd percnyi videó- és hangüzenetet forgalmaztak 2010-ben. Ennek az ügyfélkörnek azonban csupán a töredéke fizet a szolgáltatásokért.

A Microsoft az akvizíció révén egyrészt igyekszik kihasználni a számára most megnyíló piacot, emellett ráhajtanak a valós idejű online netes kommunikációra, melyért a Skype eddigi vezetője, Tony Bates alelnökként felel majd az Microsoft új üzletágában, a Skype Divisionben.

Az eBay biztosan jól járt

A hányatott sorsú Skype-ot 2003-ban alapította két invenciózus programozó, majd 2005-ben felvásárolta az eBay. Az internetes aukciósház összesen körülbelül 3,1 milliárd dollárt fizetett a vállalkozásért, 2,6 milliárdot a felvásárlás évében, félmilliárdot pedig – az eredeti szerződésben szereplő, teljesítményfüggő vételáropcióként – két évvel később. Az elemzők az ügyletet már akkor túlárazottnak tartották, és az idő őket igazolta. A profilidegen és nyereséget nem termelő Skype többségi tulajdonrészétől a vállalat körülbelül másfél évvel ezelőtt megszabadult, azt egy magánbefektetői csoportnak értékesítve 1,9 milliárd dollár készpénzért és 125 millió dollár adósságpapírért. A vételár alapján az ügylet a Skype értékét 2,75 milliárd dollárra taksálta, ennek a Microsoft által most megajánlott összeg a háromszorosa.

A jelenlegi felvásárlással kapcsolatosan igen sok a találgatás, a szakértők nem igazán értik, hogy a Microsoft miért egy üzletileg ingatag lábakon álló és a saját fejlesztéseit részben átfedő megoldást kínáló technológiai cégért fizetett házi rekordnak számító összeget. Egy biztos: az eBay jól járt, mivel a korábban megtartott részesedése révén gyakorlatilag veszteség nélkül szállhat ki a Skype-üzletből.

Azóta történt

Előzmények