A Microsoft is bevezeti a kétfaktoros azonosítást

A Microsoft hivatalos blogjában Eric Doerr programvezető jelentette be, hogy más nagy IT cégek gyakorlatát követve a vállalat is bevezeti a biztonságosabb bejelentkezési módot biztosító kétfaktoros azonosítást. Ez a lehetőség a vállalat összes szolgáltatásában megjelenik majd (például: Outlook, SkyDrive, Skype, Office), asztali rendszereken csakúgy, mint a Windows Phone-ban.

Ha a felhasználó engedélyezi a kétfaktoros autentikációt, akkor két belépési kóddal tud hozzáférni fiókjához: először a hagyományos jelszavát kell megadni, majd egy generált kódot, melyet például sms-ben kap meg telefonjára. A technika nem teljesen új a Microsoftnál sem, a felhasználók már eddig is igénybe vehették egyes, különösen nagy kockázattal járó online aktivitásnál, például a Microsoft.com-on zajló kártyaadat-módosításnál, illetve előfizetésnél.

microsoft

A funkciót a fiókkezelési beállítások menüjében lehet majd engedélyezni. Hogy ne kelljen minden egyes bejelentkezésnél két kódot használni, ezért van egy olyan opció is, hogy ha a felhasználó az adott eszközét biztonságosnak ítéli vagy gyakran használja, akkor elegendő egyszer kérnie a második kódot, a szolgáltatás megjegyzi, és csak akkor törlik, ha a felhasználó ezt visszavonja, illetve 60 napig nem használja az adott eszközt.

Arra is lehetőség van, hogy ha egy adott eszköz vagy alkalmazás nem támogatja közvetlenül a kétfaktoros azonosítást, akkor be lehet állítani egy egyedi jelszót is. A Windows Phone-ra pedig megjelenik egy offline alkalmazás is (Microsoft Authenticator), hogy segítse azokat, akik például külföldön nem kívánják a drága roamingdíjakat fizetni.

Azóta történt

Előzmények