A Microsoft vércukormérő kontaktlencsét fejleszt

A kontaktlencsék egészségügyi felhasználását célzó fejlesztése nem újkeletű dolog, korábban is voltak már próbálkozások arra, hogy az alapvetően látással kapcsolatos problémák korrigálására alkalmas eszközt lehessen mondjuk a vércukor szintjénék mérése használni. A Nyugat-Ontarioi Egyetem kutatói már rendelkeznek egy olyan megoldással, mely a könnyben található glükózmolekulákból képes megállapítani a cukorszintet, kritikus érték esetén pedig átszínezi a lencsét, így figyelmeztetve a cukorbetegségben szenvedő felhasználót arra, hogy valamit tennie kell.

Most a Microsoft is beszállt egy efféle fejlesztésbe: a Washingtoni Egyetemmel együttműködve dolgoznak egy olyan vércukormérős kontaktlencsén, amely nemcsak észleli az aktuális szintet, hanem az adatokat vezeték nélkül képes továbbítani egy alkalmas céleszközre. Az alant megtekinthető promóciós videóban Babak Parviz professzor büszkén meséli, hogy sikerült olyan glükózérzékelő szenzort elhelyezniük a kontaktlencsén, mellyel a könnyekben lévő anyagokból tudják kiolvasni a vércukorszintet, ezeket az adatokat pedig vezeték nélkül képesek továbbítani.

Az 1-es típusú cukorbetegeknek naponta többször is meg kell szúrniuk magukat ahhoz, hogy vércukorszintjüket folyamatosan ellenőrizni tudják, erre jelenthet megoldást az új fejlesztés. A Natural User Interface (NUI) névre hallgató rendszert a Microsoft a lehető leggyorsabban piacra szeretné dobni - amint minden készen van, mondják. A leolvasásra használatos eszköz akár egy okostelefon is lehet.

Azóta történt

Előzmények