Interaktív hologramot készítettek a Microsoft kutatói

A Microsoft Research szakemberei már tavaly beszámoltak egy projektről, a Vermeernek elnevezett kutatásról, melynek célja, hogy létrehozzanak egy olyan eszközt, amely képes interaktív 3D-s hologramokat létrehozni. A napokban újra feltámadt az érdeklődés a Vermeer iránt, ugyanis a fejlesztők feltöltöttek egy, az eddigi eredményeket bemutató videót a YouTube-ra.


Az alapötlet, a miraszkóp

A Vermeer technológiai alapja egy már rég ismert megoldás, egy optikai illúzió előállítására alkalmas eszköz, a főként gyerekjátékként ismert miraszkóp, mely parabolatükrök segítségével vetíti ki a megfelelő ponton elhelyezett tárgyak háromdimenziós képét – ám ez a kép nem interaktív, sőt érintésre akár el is tűnhet. Minden más holografikus megjelenítésre jellemző, hogy valamiféle tárolóban, tartályban állítják elő a képet, a kép megközelítése fizikailag sem lehetséges. A Microsoft kutatói többek között ez utóbbi hiányosságot kívánják orvosolni a projekt keretében. Ebből következik a másik igen fontos újdonsága a megoldásnak, hogy a „levegőben”, mindenféle segédeszköz (üveg, szemüveg stb.) nélkül jeleníti meg a képet.

Az is komoly változás az eredeti gyerekjátékhoz képest, hogy míg ezek a legtöbbször mozdulatlan tárgyakat vetítenek ki, a Microsoftnál kidolgoztak egy technológiát, amely képes mozgóképeket is megjeleníteni. A megoldás jellemzői: 192 különféle nézőpont lehetséges a kivetítésnél, és mivel mód van közel 3000 kép előállítására képes másodpercenként, ezért a 3D-s kép frissítése 15 FPS.

Az interakciót úgy sikerült elérni, hogy az ujjmozgást egy olyan kamerával követik, mint amilyen a Kinectben is van például, majd egy algoritmus segítségével értelmezik a mozdulatokat, illetve változtatják meg a képet.

Azóta történt

Előzmények