A Microsoft megnyitotta a .NET keretrendszer könyvtárait a fejlesztők előtt

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy a Microsoft Reference License keretében megnyitják a .NET Framework forráskódjának könyvtárait, s engedélyezik a forráskód megtekintését, ám a módosítást vagy terjesztést nem. E lépés a Microsoft Shared Source kezdeményezésének része, mely projekt során bizonyos kódok megismerését biztosítják az érdeklődő szakembereknek.

Scott Guthrie, a cég fejlesztési osztályának vezetője blogjában elmondja, hogy a forráskód megtekintésének biztosítása arra is alkalmat ad, hogy külső fejlesztők is segíthessék a rendszer esetleges hibáinak gyomlálását.

A közlemény szerint a következő technológiák forrásai lesznek elérhetőek:

  • Net Base Class Libraries (benne: System, System.IO, System.Collections, System.Configuration, System.Threading, System.Net, System.Security, System.Runtime, System.Text)
  • ASP.Net (System.Web)
    Windows Forms (System.Windows.Forms)
  • ADO.NET (System.Data)
  • XML (System.Xml)
  • Windows Presentation Foundation (System.Windows)
A későbbiekben a lista bővülni fog, a tervek szerint néhány hónapon belül bekerülnek még: Windows Communication Foundation, Windows Workflow, LINQ (Language Integrated Query).


A vállalkozók letölthetik az anyagokat, s a saját gépükön tanulmányozhatják őket.

Ám a Microsoft ipari elemzője, Greg DeMichillie úgy véli, a szabad forrású szoftverek kihívására adott válasz kissé már késői, mindezt hét-nyolc éve kellett volna megtennie a vállalatnak, akkor nagyot szólt volna, ám jelenleg ez csak hangzatos, felszínes akciónak tekinthető.

Azóta történt

Előzmények