Mit várhatunk az Office 15-től?

Január végén kezdődött meg a Microsoft irodai csomagja következő kiadásának, az Office 15-nek a szélesebb körű tesztelése. Ekkor jelent meg a termék technikai előzetese, melyet a vállalat partnereinek és a fejlesztőknek egy szűkebb köre kapott meg (a bárki által kipróbálható nyilvános bétát a nyár végére ígérik). A The Verge-nek sikerült hozzájutnia ehhez a verzióhoz, és néhány hete fokozatosan adagolják az információkat. Mint mi is megírtuk, először néhány screenshotot tettek közzé, a napokban pedig egy bővebb összeállítást közöltek az új funkciókról – amelyekről a Microsoft eddig hallgatott.

Word 15

A Word 15 szövegszerkesztő egyik újdonsága az olvasó mód (Read Mode), amely a Safari böngészőben elérhető Readerhez hasonló: a felületről eltávolítja a zavaró tényezőket, a menüket, eszköztárakat, hogy csak a szövegre koncentrálhassunk. Szintén a szövegolvasást segíti a Resume Reading funkció, ami egyfajta könyvjelzőként működik, onnan folytathatjuk az olvasást, ahol előzőleg befejeztük. Az Object Zoom segítségével egy dupla kattintással kinagyíthatjuk a képeket, diagramokat és más objektumokat, a Expand és Collapse funkció pedig lehetővé teszi, hogy egy klikkel elrejtsük vagy megjelenítsük az adott cím alá eső szöveget – ahogy például számos online FAQ esetében működik. A lap tapasztalatai szerint emellett a szövegszerkesztő finomabb görgetést kínál majd, valamit a nyelvi eszközei is fejlettebbek lesznek.

A Word 15-nek a trendeknek megfelelően lesz egy ún. touch módja is, amivel az arra alkalmas készülékeken érintésvezérléssel kezelhetjük a szoftvert. Az említettek kívül lehetőségünk lesz PDF fájlok megnyitására, szerkesztésére; videók beágyazására és a programon belüli megtekintésére, illetve Facebookról, Flickrről vagy egyéb szolgáltatóról képek beillesztésére.

Excel 15

Az Excel 15 egyik látható célja, hogy megkönnyítse a nagy adattömegű táblázatok vizuális ábrázolását. Az elérhető lehetőségeket a Quick Analysis Lens szolgáltatásban láthatjuk majd, itt lesz megtalálható az „Ajánlott diagramok és pivot táblák” lehetőség is, amely automatikusan az adatoknak leginkább megfelelő megjelenítési módot ajánlja fel. A Flash Fill funkció megkönnyíti az adatok formázását és átrendezését, a Touch Mode pedig itt is lehetőséget biztosít a felhasználóknak arra, hogy ujjaikkal navigálhassanak a táblák között.

Az Excel 15 ezeken kívül egy új diagramformázó menüt is kap, amely interaktív módon, azonnal követhetően mutatja a változtatásokat. A programba új, látványos sablonok is kerültek.

Powerpoint 15

A Microsoft azt tervezi, hogy a prezentációkat alapértelmezetten 16:9 képarányban jeleníti meg, hogy professzionálisabb kinézetet kapjanak a munkák a mozis formátumnak köszönhetően, tekintettel arra, hogy manapság a legtöbb monitor és projektor egyébként is szélesvásznú. Az induló Start képernyő gyors hozzáférést biztosít kedvenc fájljainkhoz, a tervezett sablonokhoz és a legtöbbször megtekintett prezentációkhoz. Az új verzióban a Microsoft ígérete szerint a diagramokat az Excel 15 munkalapról gond nélkül beilleszthetjük a diák közé anélkül, hogy azok a formázást megzavarnák. A Power Point 15 is támogatja az érintésvezérlést, emellett tartalmazni fog a Word 15-hez hasonlóan egy Resume Reading lehetőséget, amellyel a nem végignézett prezentációt lehet a következő alkalommal folytatni.

Outlook 15

A Microsoft nemcsak a Windows 8 levelezőkliensét dolgozza át, de az office-os Outlook funkciórepertoárját is bővíti valamelyest. Egy új megtekintő (Peek) funkció segítségével végigkövethetjük egyazon képernyőn a napi teendőinket, áttekinthetjük a levelezési adatainkat. Az új Weather Bar segítségével pedig azt is láthatjuk, hogy a megbeszélt találkozók idején milyen idő várható.

OneNote 15

A Microsoft egy Metro stílusú OneNote-on dolgozik a Windows 8 felhasználói számára, de a cég a desktop verziót is néhány új funkcióval látja el. Auto-updating file nézet lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy előnézetben megtekintsék a beágyazott Excel és Visio fájlokat, és az azokban végrehajtott módosításokat. A táblák kezelését is továbbfejlesztették, az új verzióban könnyebben lehet rendezni, hozzáadni fejléceket, és a programmal létrehozott táblákat csatolt táblázattá is konvertálhatjuk. Ez a komponens is támogatja az érintésvezérlést és a Resume Reading funkciót.

Azóta történt

  • A Microsoft a Bábel-halon dolgozik

    A felhasználó saját hangján fordít a vállalat új szoftvere, így egy lépéssel közelebb kerültek egy univerzálisan felhasználható fordító eszközhöz.

Előzmények