Óriástableteket fejlesztő céget vásárol a Microsoft

(Helyszíni tudósítás) A Microsoft ma a torontói Worldwide Partner Conference (WPC) rendezvényen bejelentette, hogy megállapodott a rekordméretű multi-touch kijelzőket fejlesztő Perceptive Pixel felvásárlásáról. A többujjas érzékelés technikájának egyik úttörő kutatója, Jeff Han által hat évvel ezelőtt alapított, New York-i központú vállalkozásért megajánlott vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra.

Az akvizíciót Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója jelentette be az éves partnerkonferenciát megnyitó előadása végén, a tavaly elhunyt Steve Jobs védjegyének számító „van még egy dolog” fordulattal. Ezt követően Jeff Han bemutatta, hogyan is működik a Windows 8-cal a cége 82 hüvelykes multi-touch kijelzője, mely a világ legnagyobb méretű érintésérzékeny LCD-je. A strapabíró Gorilla Glass üveggel erősített és egy számítógépet is tartalmazó termék különlegessége, hogy végtelen számú érintés egyidejű érzékelésére képes, sőt egyszerre lehet rajta stylussal rajzolni és több ujjal mozgatni a rajzfelületet – ez a cégalapító szerint szintén egyedülálló.


A cég egyik kisebb kijelzőjének promóvideója

A Perceptive Pixel egyedi alkalmazásokkal szállított kijelzőit jellemzően állami intézmények, a hadsereg és médiavállalatok használják, többek között ilyen interaktív falon mutatja a várható időjárást a CNN meteorológusa. Ugyanakkor a felhasználói kört egyelőre behatárolja és a technológia terjedését visszaveti a monitorok borsos ára: a legnagyobb modell ma 80 ezer dollárba kerül.

Steve Ballmer szerint ha a prezentációkhoz is ideális termékek árát emészthető szintre tudják szorítani, radikálisan ki fogják szélesíteni a potenciális felhasználói kört, például az iskolákra. A kijelzők a Windows 8 számára is új lehetőségeket nyitnak – mondta. Mint kiderült: Ballmer az első felhasználók között van, az irodájába négy hónappal ezelőtt telepítettek egy 82 hüvelykes modellt. „Ez egy óriási Windows 8-as tablet, elképesztően jó” – lelkendezett.

Azóta történt

Előzmények