PixelSense: egy full HD-s, multi-touch asztal

Rég szerettem volna élőben látni, tapogatni a Microsoft érintőképernyős dohányzóasztalát, a Surface-t PixelSense-t, de csak most, öt évvel a bemutatója után adódott erre lehetőségem. Az eredetileg masszív méretű és árú rendszer nagyjából a multi-touch vezérlést a mindennapok világába beemelő iPhone-nal egy időben született, de más céllal és technológiával.

Itt a cél egy olyan interaktív felület létrehozása volt, amelyen egyszerre akár több felhasználó több ujjal tud matatni, és amely fel tudja ismerni a ráhelyezett tárgyakat is. Mivel erre a széles körben használt érintésérzékelő megoldások (a rezisztív vagy kapacitív érintőképernyő) nem voltak alkalmasak, ezért más technikát hívtak segítségül. Az eredeti, még Surface néven bemutatott „asztalban” infrakamerák figyelték a felszínt, melyre egy projektor vetítette a képet – nem véletlen, hogy ez a modell akkora volt, mint egy kisebb cipősszekrény.

A tavalyi év végén aztán a Samsung segítségével elkészült a második generáció, melyben a projektort Gorilla-üveggel megerősített LCD-re cserélték le. Ebben már a mozgást sem kamerák detektálják, hanem az LCD üvegébe épített szenzorok, melyek pixelenként érzékelik az infravörös háttérfény visszaverődését a panel felett megjelenő felületekről. Az új technológiának köszönhetően az asztal vastagsága 10 centiméterre zsugorodott. Időközben a Microsoft jobb alanyt talált a Surface márkanévnek (nemrég leleplezett a saját tabletjét nevezte el így), ezért a többszereplős multi-touch élményt létrehozó szoftverplatformot PixelSense-re keresztelte át, az új asztal neve pedig az unalmas Samsung SUR40 lett.

Az eredeti és az új Surface
Az eredeti és az új modell

Ebben az érintésérzékelő rendszert egy hétköznapi PC szolgálja ki: a 40 colos, full HD felbontású kijelzőt egy Radeon HD 6700M grafikus processzor, a gépet magát pedig egy kétmagos AMD Athlon II X2 CPU hajtja meg. A technikai fejlesztések ellenére az asztal nem lett olcsóbb, 8500 dollárba kerül – így egyelőre nem fog tömegesen terjedni a nappalikban. Szolgáljon megnyugtatásul, hogy még mindig nem oda szánják, szállodák, boltok, éttermek a tipikus megrendelők. Számukra erre specializálódott cégek készítik el a Windows 7 alapú rendszerhez az egyedi alkalmazásokat, Visual Studióban.

Egy ilyen cég, a francia gyökerű after-mouse.com egyik munkatársát, Felipét sikerült rábeszélnem a Microsoft torontói Worldwide Partner Conference (WPC) rendezvényének kiállítási területén – ahol végre a hardvert élőben láthattam –, hogy tartson egy rövid bemutatót nekünk:


[Magyar felirat is van, a cc gombbal kapcsolható be és ki]

Előzmények