Terrorellenes csomagot vezetett be a Microsoft

A jövőben eltávolítják a terrorizmushoz köthető tartalmakat, ám egy kivétel akad, a Bing kereső.

A Microsoft a hivatalos blogon jelentette be, hogy új szabályokat léptettek életbe online szolgáltatásaiknál a terrorizmussal kapcsolatos tartalmak eltávolítására vonatkozólag.

Az olyan szolgáltatásoknál is érvényes új szabályok, mint az Xbox Live vagy az Outlook, kimondják, hogy tiltott minden olyan tartalom, mely a terrorszervezeteket vagy azok tevékenységét támogatja, illetve arra buzdítja az embereket, hogy ilyen csoportokhoz csatlakozzanak. Egy fontos kivétel van, a Bing kereső. Az indoklás szerint a tájékoztatás „elfogulatlansága” érdekében innen csak akkor távolítanak el tartalmakat, pontosabban keresési találatokat, ha arra hatóság kötelezi őket. Ennek elbírálása és kérése az adott ország kormányának, illetve szervezeteinek feladata.

Felhasználóikat arra biztatják, hogy ha ilyen, büntetendő tartalommal találkoznak, akkor azt jelentsék a Microsoftnak. Ugyanakkor a vállalat dolgozik egy olyan technológia kifejlesztésén, mely a hálózatokban található dokumentumokat, képeket, videó- és hanganyagokat fogja szkennelni, hogy megtalálják a tiltott anyagokat.

A blogbejegyzés hangsúlyozza, hogy két elvárásnak igyekeznek egyszerre megfelelni: egyrészt tiszteletben tartani az információszabadsághoz, a szólásszabadsághoz és a magánélethez való jogokat, ugyanakkor a vállalat nem kívánja támogatni a terroristákat az általuk biztosított lehetőségekkel.

Azóta történt

Előzmények