Korlátoznák a megvásárolható SIM-kártyák számát

Abban egyetértenek a politikusok, hogy csak magyar jogszabály-változatással nem lehet teljes mértékben megoldani a problémát.

Mint nemrég beszámoltunk róla, a Magyar Idők külföldi forrásokra hivatkozva írta meg, hogy Magyarországon egy hajléktalan nevére szervezett bűnözői körök 200 ezer SIM-kártyát vásároltak, amelynek egy része terrorcselekményeket végrehajtó személyekhez „vándorolt”.

Az ügy az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé került, ahol tegnap tárgyaltak róla. A testület tagjai a bizottság szerdai zárt üléséről távozóban nyilatkoztak újságíróknak. Többük véleménye szerint nem elég a magyar jogszabályokban szigorítani a regisztráció nélküli mobiltelefonos SIM-kártyák vásárlását; egyetértés van abban, hogy nemzetközi vagy legalábbis európai uniós szintű szabályozásra lenne szükség.

Molnár Zsolt, a testület elnöke úgy véli, hogy a SIM-kártyák forgalmazásának és használatának szűrőn kellene átmennie, hogy a visszaéléseket minimalizálni lehessen. Azt is hangsúlyozta, hogy a szolgáltatók piaci szempontjával szemben elsőbbsége van a biztonsági szempontoknak. Németh Szilárd, a bizottság alelnöke közölte: magánszemélyek legfeljebb húsz, míg gazdasági társaságok maximum száz feltöltős SIM-kártyát vásárolhatnának az elképzelések szerint. Hozzátette: a bűnözők által már megvásárolt több százezer SIM-kártyát „kitisztáznák”, rendeznék 2017 júliusának végéig; erről átmeneti rendelkezést hoznának. Az is elmondta, hogy a SIM-kártyák átruházását is szabályoznák, azt új regisztrációhoz kötnék.

Azóta történt

Előzmények