A Windows 7 jelentősen megnövelte a 64 bites rendszerek részesedését

2010 júniusában a Windows 7 operációs rendszert futtató PC-k 46 százalékán az OS 64 bites változata működött – áll a Microsoft hivatalos blogjában közzétett jelentésben. Ez jelentős mértékű növekedést jelent, mivel a Vista három és fél évvel ezelőtti bemutatkozása utáni hasonló időszakban a vistás számítógépeknek csak a 11 százalékán futott 64 bites program.

Windows 7

A bejegyzést író Brandon LeBlanc örömmel üdvözli a változást, s úgy véli, a Windows 7 áttörést hoz e téren is, és elkezdődött a 64 bites rendszerek általánossá válása. A 64 bit LeBlanc szerint számtalan előnnyel jár: a címezhető memória növekedése, a 32 bitnél elérhető maximális RAM-méret (4 GB) ebben a rendszerben nagyságrendekkel nagyobb (jelenleg úgy optimalizálták a Windows 7-et, hogy akár 192 GB-ot is kezelni tudjon). Emellett az alkalmazásfuttatásban és a virtualizációs lehetőségekben is sokkal többet nyújt a 64 bit.

A memóriaárak csökkenése – írja LeBlanc – elvezetett ahhoz, hogy az OEM-ek ma már teljes mértékben átálltak a 64 bites rendszerek támogatására (egy általa idézett adat szerint idén áprilisban az USA-ban az eladott PC-k 77 százalékára a 64 bites Windows 7-et telepítették a kereskedők, a Gartner piackutató előrejelzése szerint pedig 2014-re az üzleti világban használt PC-k 75 százalékán ilyen program fut majd, s ezt támasztja alá az Intel támogató döntése is).

Azóta történt

Előzmények