Rekordot döntött a Microsoft is

Peter Klein
Peter Klein

Az elmúlt hetek gyorsjelentés-áradatából egy, a gazdasági válság okozta sokkot kiheverő, ismét lendületesen fejlődő informatikai piac képe rajzolódik ki. Az elemzők és a befektetők is ezt láthatják, mert mostanra mohóbbak lettek az elvárásaik. Ez magyarázhatja azt, hogy tegnap a tőzsdezárás után lefelé indult a Microsoft részvényeinek árfolyama, annak ellenére, hogy – amint a délután publikált gyorsjelentésből kiderült – a vállalat története legerősebb harmadik pénzügyi negyedévén van túl.

A március 31-én zárult trimeszterben az árbevétel az egy évvel korábbi adathoz képest több mint 6 százalékkal, 14,5 milliárd dollárra, a nettó profit pedig közel 35 százalékkal, 4,01 milliárd dollárra nőtt. A Wall Street valamivel több nyereséget várt.

A Windowsért felelős üzletág forgalma 28 százalékkal, 4,4 milliárd dollárra emelkedett – ez a divízió bővült a legerőteljesebben. A szoftvercég szerint ez a Windows 7 iránti változatlanul erős keresletnek köszönhető, igaz, még most is a fogyasztói szegmens az elsődleges húzóerő, a vállalatoknál még mindig nem indult be PC-cserehullám. Ahogy Peter Klein pénzügyi vezérigazgató fogalmazott: az üzleti költési környezett továbbra is „kihívást jelent”.

A szerverszoftverrészleg árbevétele csupán 2 százalékkal, 3,58 milliárd dollárra nőtt, míg az üzleti termékeket fejlesztő divízióé 6 százalékkal, 4,2 milliárd dollárra csökkent. Növelte forgalma az internetes és játéküzletág, előbbi azonban masszív, 713 millió dolláros üzemi veszteséget hozott össze.

A jelenlegi, negyedik pénzügyi negyedévre vonatkozóan nem adott előrejelzést a Microsoft. Peter Klein csupán a júliusban kezdődő új üzleti évvel kapcsolatos várakozásairól beszélt röviden. Mint mondta: a Windows 7, az Office 2010, illetve a SharePoint és SQL Server lesz a forgalomnövekedés motorja, de reményei szerint a webes hirdetési piac is erősödni fog.

Azóta történt

Előzmények