Gartner: a Windows 8 desktopon rossz

Alapos elemzésnek vetette alá Gunnar Berger, a Gartner kutatási igazgatója a Microsoft októberben debütáló zászlóshajóját, a Windows 8-at. Az elemzést az asztali felhasználás, valamint az üzleti szférában történő működés dimenzióiban vizsgálta a szakember. A levont következtetés egyszavas végeredménye egyszerre meglepő és elgondolkodtató: Berger az operációs rendszer asztali (desktop) módjára egyszerűen csak annyit mondott, hogy „rossz”.

Az ötrészes elemzés elkészítésében a szakértőnek egy, a redmondi vállalattól kölcsönkapott Samsung táblagép volt a segítségére. Első blikkre két dolgot sikerült megállapítania: az egyik, hogy a Windows 8 tabletekre szánt verziója remekül fut az eszközön, továbbá azt, hogy problémákba ütközött akkor, amikor a kifejezetten Metro UI-ra írt vállalati szoftvereket akarta futtatni. Ez a probléma eltörpült a rendszer kiforrottsága mellett: Berger le volt nyűgözve a Windows 8 gördülékenységétől, az egyszerű telepítéstől, a megújult külsőtől, a hardvertámogatottságtól, valamint az „őrülten gyors” bootidőtől. A teszt alatt az elemző úgy érezte, hogy útjai során többé nem lesz szüksége laptopjára vagy iPadjére, ugyanis a windowsos Samsung táblagép átlagon felülte pótolta ezen eszközök funkcióit.

Ugyanakkor a desktoppal, illetve azzal, ahogy a rendszer egérrel és billentyűzettel kezelhető, nem volt elégedett. Azt írta: a „Windows 8-ban a legfontosabb menüpontok a képernyőn kívülre lettek elrejtve, amiket az ujjunk simításával könnyedén előhozhatunk, ez a készség azonban nincsen meg az egér használatával”. Hozzátette, az idejét sem tudja annak, hogy mikor kellett utoljára megkérdeznie mástól, hogy miként tud egy-egy funkciót elérni, most azonban szükség volt erre is.

Nem tetszett neki a Windows 8-as rendszer távoli elérése sem: egy rémálomnak élte meg azt, hogy a távoli gép Metro felülete nem volt hajlandó értelmezni a lokális géphez csatlakoztatott billentyűzet Windows gombjának megnyomását. A klaviatúrán elvégzett tornagyakorlatok egy olyan jövőképet vetítettek Berger elé, amiben a rendszergazdák a homlokukat ráncolják elégedetlenségükben.

Zárszóként elmondta, hogy a Windows 8 remekül szerepel érintőkijelzőkön és a Micorosft dömperként robbanhat majd be ezzel a táblagépek piacára, ám mivel önmagát egy PC-felhasználónak tartja, úgy érzi, hogy az új rendszernek nehéz lesz az üzleti szférában elhelyezkednie: „sajnos az én szakterületem a vállalati asztali rendszerekre terjed ki, amik egérrel és billentyűzettel irányíthatóak. Bármennyire is értelmetlenül hangzik, mégis úgy tűnik, hogy a Microsoft sajnos megfeledkezett erről.”

Az elemző felidézte egy nemrég készített felmérésük tanulságait is. Üzletembereket kérdeztek meg arról, hogy mennyire várják a nyolcas kiadást. Válaszul a legtöbb esetben hangos nevetés érkezett, a vállalkozások nagy része ugyanis még csak most próbál átállni a Windows 7-re, és egyelőre csak nagyon kevesen állnak készen a 8 befogadására.

Azóta történt

Előzmények