Máris patchelte a Windows 8-at a Microsoft

A Microsoft évek óta minden hónap második keddjén („foltozó kedden”) adja ki a szoftvereihez szánt javításokat. Tegnap rendhagyó módon egy olyan termékhez, a Windows 8-hoz – és egyben a Windows Server 2012-höz – is érkeztek frissítések, mely még nem került kiskereskedelmi forgalomba. Az átfogó patch a rendszer alapjait érinti: többek között javítja az akkumulátoros üzemidőt; a Windows 8-as (korábban metrós) alkalmazások és a Start képernyő „teljesítményét”; számos esetben a hang- és videólejátszás is gördülékenyebb; valamint javítottak az alkalmazáskompatibilitáson is.

Amint az ismert, a Microsoft augusztus 1-jén zárta le új operációs rendszerének kódját, ekkor készült el a gyártásra kész ún. RTM (release to manufacturing) változat. Mind a Windows 8, mind a Windows Server 2012 kiskereskedelmi forgalmazása október 26-án indul.

Örömmel jelenthetem

Arra eddig nem volt példa, hogy a vállalat az RTM elkészülte és a premier dátuma között a nyilvános javításokat adjon ki a termékeihez. A rendhagyó lépést Steven Sinofsky, a Microsoft Windows-üzletágának vezetője egy blogposztban indokolta. Ebben az áll, hogy a Windowsok kiadásakor jellemzően 8-12 hét telik el az RTM és kiskereskedelmi megjelenés között. Ebben az időszakban a cég a gyártókkal szorosan együttműködve igyekszik a hardvereket az operációs rendszer „végleges” kódjával kibékíteni, többek között driverek és más kiegészítő szoftverek finomhangolásával. „Mivel mind a hardverek, mind a szoftverösszetevők teljesen újak”, e folyamat közben gyakran merül fel az igény a Windows alapjainak fejlesztésére, módosítására is.

Ezért – írja Sinofsky – az egyes PC-gyártók számára tucatnyi változtatás készül, amelyek aztán a számítógépekre előtelepített operációs rendszerben a felhasználó szempontjából láthatatlan módon megjelennek. Ezek közül azokat, melyek általánosan is hasznosak, később, az első szervizcsomagban kapja meg a fogyasztók java része.

„A Windows 8 utolsó hónapjaiban azt a feladatot tűztük ki magunk elé, hogy kidogozzuk az ilyen RTM utáni frissítések gyors kiadásához szükséges eszközöket és folyamatokat, hogy ne kelljen ezekkel a szervizcsomagig várni. Örömmel jelenthetem, hogy a jobb teszteszközök kifejlesztésének köszönhetően a Windows 8 minden felhasználónál a lehető legfrissebb lesz a kiskereskedelmi megjelenés időpontjában” – írja az üzletágvezető.

Nincs befejezve?

A Microsoft nem először patchelte a még megjelenésre váró operációs rendszerét: a múlt hét végén frissítés érkezett a Windows 8 beépített metrós alkalmazásai java részéhez, többek között a Binghez, a SkyDrive-hoz, a levelező és naptárapphoz, a névjegyeket nyilvántartó People-höz és a Messaginghez.

Amint arról beszámoltunk, az Intel vezérigazgatója nemrég egy vállalati meetingen a dolgozóknak azt mondta: a Windows 8 operációs rendszert a Microsoft úgy dobja piacra, hogy az „nincs teljesen kész”. Paul Otellini ugyanakkor egyetértett a szoftvercég döntésével. Úgy vélte, a vállalat jól teszi, hogy befejezetlenül is kiadja az új operációs rendszert, hiszen a hiányosságokat később is tudja pótolni. Az Intel-vezér itt feltehetően arra utalt, hogy hiba lett volna a Windows 8 kiadásával lemaradni az idei karácsonyi szezonról, amely hagyományosan a legerősebb a PC-piacon is.

Azóta történt

Előzmények