Megzuhant a PC-piac

Noha az iskolakezdés hagyományosan lendületet ad az eladásoknak, az idei harmadik negyedévben gyenge volt a személyi számítógépek globális forgalma. A Gartner előzetes adatai szerint a szeptemberrel zárult három hónapos időszakban 87,5 millió PC fogyott világszerte, 8,3 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A másik nagy piackutató, az IDC 8,6 százalékos piaccsökkenést regisztrált.

Az elemzők megjegyzik: a Windows 8 e hónap végén esedékes megjelenése miatt a negyedévre eleve visszafogott várakozásokkal tekintettek. A kereskedők ugyanis a meglévő készletektől igyekeztek elsősorban megszabadulni, ezért keveset rendeltek. A számos régióban tapasztalható nehéz gazdasági helyzet sem segített az eladásokon, ahogy az okostelefonok és tabletek is nyomás alatt tartották a PC-piacot.

„Úgy számoltunk, hogy gyenge lesz PC-piaci kereslet, ahogy közeledik a Windows 8 negyedik negyedéves premierje. Miközben az iparág a felhalmozott készletek csökkentésére és az új generációs termékek startjára koncentrált, a fogyasztók olyan helyettesítő készülékek felé is nyitottak, mint amilyenek a tabletek. Ezen túl a vállalatok sem sietnek a PC-k frissítésével, mivel általában aggasztják őket a makrogazdasági kilátások” – magyarázta David Daoud, az IDC személyi számítógépekkel foglalkozó szakelemzője. Daoud hozzátette: az új termékeknek köszönhetően ugyanakkor a negyedik negyedévben várhatóan ismét nőni fog a piac.

A Gartner gyártói toplistája
A Gartner gyártói toplistája, 2012. 3. né.

Figyelemre méltó adat, hogy a legnagyobb PC-gyártók toplistáján a Gartner mérései szerint a Lenovo átvette a vezetést a HP-tól (előbbi 15,7, utóbbi 15,5 százalékos részesedést szerzett a negyedévben). Az IDC-nél ugyanakkor még nem történt meg az előzés: e piackutató adatai még szerény, 0,2 százalékpontos előnyt mutatnak a HP javára. A top 5-öt alkotó további gyártók rangsora mindkét mérésben megegyezik: a harmadik helyen a Dell, a negyediken az Acer, az ötödiken pedig az Asus áll.

A PC-k iránti vártnál gyengébb keresletet a processzorgyártók is megérzik. Az Intel szeptember elején figyelmeztetett arra, hogy harmadik negyedéves árbevétele körülbelül 1 milliárd dollárral lesz alacsonyabb a prognosztizáltnál, míg a rivális Advanced Micro Devices (AMD) tegnap jelentette be, hogy a forgalom a korábban várt 1 százaléka helyett 10 százalékkal lesz alacsonyabb az időszakban, mint a megelőző három hónapban.

A kiábrándító harmadik negyedéves forgalom az IHS iSuppli szerint ahhoz vezet majd, hogy az idén csökkenni fog a globális PC-piac – márpedig visszaesésre e szegmensben 2001 óta nem volt példa. E piackutató úgy számol, hogy az idén a tavalyi 352,8 millió számítógép után 348,7 millió fogy majd világszerte, ami 1,2 százalékos gyengülésnek felel meg.

Azóta történt

Előzmények