Újabb haladékot kapott a Windows XP

Windows XPA Microsoft a korábbi terveivel ellentétben nem szünteti meg azt a lehetőséget, amely a Windows 7 bizonyos előtelepített kiadásai esetében az ún. downgrade jogon keresztül megengedi a felhasználóknak, hogy az új operációs rendszer helyett a két generációval korábbi Windows XP-re váltsanak vissza. A szoftvercég tegnap bejelentette: ez az opció mindaddig elérhető lesz, amíg a Windows 7 megvásárolható.

Bár már korábban is létezett, a régebbi Windows-kiadás használatára feljogosító downgrade jog igazán csak az általában népszerűtlen Vista idején jött divatba. Ezt a lehetőséget a Microsoft hivatalosan azért biztosítja operációs rendszerei egyes OEM-kiadásai esetében, hogy a legújabb Windows telepítésére még fel nem készült – jellemzően vállalati – felhasználók az újonnan vásárolt PC-t is tudják a megszokott és kipróbált régebbi rendszerrel használni mindaddig, amíg nem állnak készen a frissítésre. A Vistára azonban sokan – végfelhasználók csakúgy, mint vállalatok – egyáltalán nem akartak frissíteni, és a jogot arra használták, hogy a kényszerűségből megvásárolt Vista-licenccel XP-t futtathassanak.

Bár az OEM-szoftverek esetében a downgrade jog eredetileg csak az adott kiadást közvetlenül megelőző verzió telepítésére jogosított fel, a Microsoft – látva a Vista gyenge fogadtatását – a Windows 7 piaci bevezetésekor változtatott a szabályokon, és megengedte nemcsak a Vistára, de a Windows XP-re való „visszaváltást” is. Igaz, eredetileg csak hat hónapig akarta ezt a lehetőséget biztosítani, de az ügyfelek nyomására végül kitolta a határidőt. Mostanáig úgy volt, hogy az XP-s downgrade a Windows 7 megjelenése után másfél évig vagy – bármelyik is jöjjön el előbb – a Windows 7 SP1 kiadásáig él.

Végképp eltörölték

Tegnap azonban a szoftvercég hivatalos Windows-bloggere bejelentette: eltörlik a határidőt, és egészen a Windows 7 életciklusának végéig megadják a lehetőséget az XP-re történő „visszalépésre”. Brandon LeBlanc az „életciklus” terminushoz nem fűz értelmezést, de aligha a terméktámogatási életciklust érti ez alatt, ahogy azt több szaklap is feltételezi. A Windows 7 esetében ugyanis ez minimum 2015 januárjáig, de a Professional kiadás esetében egészen 2020 januárjáig tart, a Windows XP-hez azonban csupán 2014 áprilisáig jár támogatás. Alighanem arról van szó, hogy az XP-s downgrade mindaddig él, amíg a Windows 7 OEM-változata kapható.

LeBlanc egyébként az újabb engedményt azzal indokolta, hogy fölöslegesen bonyolítaná a vállalati ügyfelek életét, ha külön nyilván kellene tartaniuk, melyik Windows 7-hez jár a jog, és melyikhez nem. „Ezért egy egyértelműbb rendszer segítheti azokat ügyfélcsoportokat, akik a migrációtervezésben építenek a downgrade jogra. Elsősorban a fejlődő piacokra és a mennyiségi licenckonstrukciót nem választó vállalati ügyfelekre gondolok itt” – fogalmazott. (A mennyiségi licenc esetében automatikusan jár a visszaváltási jog bármelyik korábbi kiadásra – a szerk.)

A blogger egyben azt is közölte: a PC-gyártók a felhasználók helyett csak 2010. október 22-ig telepíthetik előre a Windows 7 downgrade jogot biztosító kiadásai helyett a Windows XP megfelelő változatát az új számítógépekre.

Azóta történt

Előzmények