Rekordot döntött az Xbox 360

A számítógépesjáték-ipar enyhébb tünetekkel úszhatja meg a globális gazdasági válságot – ezt mutatják a statisztikák. A Microsoft tegnap számolt be arról, hogy 2008 volt az Xbox 360 legsikeresebb éve a játékgép 2005. végi premierje óta: több készülék, játék és online tartalom fogyott tavaly, mint bármikor korábban. Az év végére a világszerte értékesített darabszám 28 millióra kúszott fel, amely 8 millióval több, mint a rivális Sony PlayStation 3 esetében becsült érték. A szoftvercég külön kiemeli, hogy rekordmennyiség fogyott a konzolból Japánban és Európában, és hogy az utóbbi piacon már több mint 8 millió Xbox 360-at adott el.

A közölt számok nem független piackutatótól származnak, hanem a Microsoft saját értékesítési adatai. A rivális forgalmát csak becsülni tudták az egyes régiókban kiadott heti eladási adatok és a hagyományos karácsonyi eladási dinamika alapján (decemberben hagyományosan kétszer annyi konzol fogy, mint novemberben).

Az új generációs játékgépek piacán magasan vezető Nintendo Wii pedig azért hiányzik az összehasonlításból, mert a behozhatatlan hátrányba került Microsoft és Sony igyekszik nem tudomást venni a létezéséről – többek között azt állítva, hogy a sikeres masina egészen más igényeket elégít ki, ezért nem is tekinthető valódi versenytársnak. A Wiiből mindenesetre csak novemberben több mint 2 millió fogyott világszerte, ami alapján biztosra vehető, hogy a mozgásérzékelős kontrollere miatt népszerűvé vált gép értékesített darabszáma az év végén már 40 millió felett volt.

A Microsoft arról is beszámolt, hogy 2008-ban a játékgéphez tartozó online szolgáltatás, az Xbox Live előfizetőinek száma 17 millió fölé nőtt, és a rendszer által termelt árbevétel 84 százalékkal emelkedett 2007 óta. Három évvel ezelőtti startja óta a felhasználók több mint 1 milliárd dollárért vásároltak játékokat, filmeket és tévéműsorokat a szolgáltatáson keresztül – közölték.

Azóta történt

Előzmények