Beperelték a Nintendót a Wii miatt

Egy amerikai vállalkozás pert indított a Nintendo ellen. A kevéssé ismert Hillcrest Laboratories egy mozgásérzékelős perifériára és egy azzal vezérelhető grafikus menürendszerre épített platformot fejlesztett ki szórakoztatóelektronikai készülékekhez. A HOME névre keresztelt technológia számos díjat begyűjtött már szakkiállításokon, de egyelőre nem szivárgott be a nappalikba, a cég mozgásérzékelő rendszerét is csupán egyetlen kereskedelmi forgalomba került termékbe, a Logitech MX Air Rechargeable Cordless Air Mouse-ba építették be.

A Maryland állambeli Rockville-ben működő vállalkozás mindenesetre 2001 óta a termékkel kapcsolatban több mint 100 szabadalmi kérelmet nyújtott be, melyek közül 29-et már be is jegyeztek. Ezek közül – állítják – négyet sért a Nintendo Wii játékkonzolja: három a mozgásérzékelős mutatóeszköz, egy pedig a tévén megjeleníthető grafikus menürendszer működését írja le. Emiatt a Hillcrest szabadalombitorlási eljárást kezdeményezett a japán konzolgyártó ellen az amerikai nemzetközi kereskedelmi bizottságnál és a marylandi körzeti bíróságnál.

„Noha a Hillcrest Labs elismeri a Nintendo és a Wii érdemeit, meg van győződve arról, hogy a Nintendo egyértelműen megsérti a szabadalmait, és a jogi lépésre szellemi jogai védelme érdekében szánta el magát” – áll a cég által kiadott közleményben. Amelyben egyébként az is szerepel, hogy a kérdéses technológiákat számos, a szórakoztatóelektronikában érdekelt nagyvállalat licencelte már.

Májusban első fokon már elvesztett egy szabadalmi pert a Nintendo egy másik amerikai vállalkozással szemben, akkor 21 millió dolláros kártérítést ítélt meg a felperes texasi cégnek a bíróság. Most azonban nagyobb a tét: a Hillcrest a játékgép amerikai forgalmazásának betiltását kéri a kereskedelmi bizottságtól. A Nintendo – amely 2006 vége óta közel 30 millió Wiit adott el világszerte – egyelőre nem kommentálta a hírt.

Azóta történt

Előzmények