A Yahoo! még húzódozik, de be fogja adni a derekát


Násztánc – a madaraknál

A Yahoo! hajlik.

Legalábbis mai közleményük szerint a Microsoft fenyegető hangnemben megfogalmazott, Steve Ballmer által jegyzett levelére már nem reagáltak olyan elutasítóan, mint ahogy korábban már többször is megtették. A nyilatkozat szerint a Yahoo! kész egyezségre lépni a Microsofttal, ha a redmondi óriáscég számukra kedvezőbb ajánlatot tesz; legalábbis Jerry Yangnak, a Yahoo! vezetőjének levele arra utal, hogy nem zárkózna el a megegyezéstől, ha a Microsoft egy kissé magasabb árat kínálna, mivel a korábbi feltételek nem szolgálnák maximálisan a Yahoo! befektetőinek érdekeit. („We are not opposed to a transaction with Microsoft if it is in the best interests of our stockholders.”)

Ez a megnyilatkozás jelentős előrelépést mutat a korábbi határozott elhatárolódáshoz képest, bár ugyanúgy a Yahoo! valós piaci értékére hivatkozik. (Vagyis: „megvehettek bennünket, ha eleget fizettek” – ahogyan ez már az év eleji ajánlattétel kapcsán is felmerült sok elemzőben.) Yang, az elnök-vezérigazgató, és Roy Bostock, az igazgatótanács elnöke – természetesen, és várhatóan – Steve Ballmer szemére hányja az ultimátumot tartalmazó levél fenyegető hangnemét, s felhívják a Microsoft figyelmét arra, hogy ilyen módon roppant nehéz előnyös és „baráti” tranzakciót lefolytatni – mintha csak egy menedzsertankönyvet olvasnánk, mintaszerűek a mondatok.

A Yahoo! két vezetője arra is utal, hogy olyan érdemi, a megegyezés felé esetleg elvezető tárgyalásokat kell folytatni (erre már volt példa az ajánlattétel óta, ahogy írják), melyek a kölcsönös megelégedettség jegyében záródhatnak – s kicsit meg is róják a Microsoft nagyhatalmú vezetőjét, mivel a személyes találkozókon meg lehetett volna egyezni, ha Ballmer rugalmasabb. (A közzétett levél egyébként a bensőségesség jegyében így kezdődik: „Dear Steve”.) A Yahoo!-t irányító vezetők ugyanakkor keveslik a jövőbeni egyesülés körülményeit illető érdemi információkat, melyeket a Microsofttól kaptak, s melyek segíthették volna a fontos döntés előkészítését, és cáfolják Ballmer azon feltételezését, mely szerint a Yahoo! részvényesei elégedetlenek vezetőik tárgyalási technikájával. Mindketten úgy vélik, hogy cégük emelkedőben van (megemlítik, hogy a Yahoo! ma vezetett be egy új hirdetési szisztémát), s ha a Microsoft meg kívánja szerezni a többségi tulajdonrészt, akkor annak komoly ára van.

– – –

„A násztánc legfontosabb szerepe ugyanis, hogy az adott egyed biztosan egy fajtársával párosodjon. Ha ugyanis nem azonos fajba tartozóval párosodik, az utódok vagy nem jönnek létre vagy sterilek lesznek. Evolúciós értelemben mindkét esetben oda a befektetett energia.”
(Sulinet)

Azóta történt

Előzmények