Egy új eBay szupergazdagoknak: kétmillió dollár a belépő

(Infobulvár) Érdekes vállalkozásba kezdett egy új aukciós oldal, melynek koncepciójáról elsőre azt mondaná az ember, hogy ez maga a biztos bukás, ugyanis a vállalkozók a milliomosoknak, milliárdosoknak (ha dollárban számolunk, ez utóbbi réteg kevesebb, mint ezer ember a világon) készítettek online árverési oldalt.

Az elképzelés azért furcsa egy kicsit, mivel az árverési oldalak jórészt épp amiatt sikeresek, mivel az itt licitálók a legtöbbször takarékoskodni tudnak: olcsóbban lehet hozzájutni a kívánt földi javakhoz, mint ha a szokásos formában szereznék be őket. Ám az némileg meglepő, ha egy aukciós portált üzemeltető gazdasági társaság fogyasztói célpontja egy viszonylag szűk réteg, a világ leggazdagabb emberei.

A múlt héten elindult zártkörű, meghívásos alapon működő, a miami BXE International tulajdonában lévő BillionaireXchange.com ugyanis kinyilvánított szándéka szerint sem kínálatában, sem áraiban nem kíván a tömegekhez szólni, kifejezetten csak azokra számítanak, akiknek mondjuk egy sziget megvásárlása nem okoz gondot – a belépéshez is az kell, hogy a regisztrálni kívánt felhasználó fel tudjon mutatni kétmillió dollárt készpénzben (pontos fogalmazás szerint: „in liquid assets”).

Az alapító Quintin Thompson roppant bizakodó: egy olyan klubot akar létrehozni, ahol ezek a mérhetetlenül gazdag emberek otthon érzik magukat, hiszen csupa olyannal találkozhatnak, akiknek hasonló lehetőségeik vannak, mint nekik, s ez az összetartozás érzésén kívül a hiúságot is kielégíti: mások vagyunk, mint a többiek – pontos fogalmazása szerint: a milliomos igen büszke lesz, ha a milliárdosokkal egy helyre kerülhet, bár a „nivellálódásnak” viszont a milliárdosok nem fognak örülni.

Billionaire

A siker azért kétséges: mint az egyik igen gazdag lehetséges ügyfél, a közel kétmillárdos vagyonnal rendelkező Phil Ruffin azt nyilatkozta az ABC kérdésére, hogy soha nem vesz olyasmit, amit nem látott a saját szemével.

Az alapító viszont bizakodik: mint elmondta, a tesztidőszak 10 hónapja több sikeres tranzakció is lezajlott, például egy szaúdi üzletember 14 használt jachtot vásárolt az oldalon 14 millió dollárért, összesen 68 üzletkötést regisztráltak 180 millió dollár értékben, mely – ha a felhasználási feltételeket tekintjük – körülbelül 9 millió dolláros bevételt jelenthetett volna az aukciós oldalnak, bár Thompson – kissé sajnálkozva – kijelentette, hogy nem kértek részesedést a tesztüzem alatt.

A (kissé tréfásan fogalmazó) cégvezető szerint a válság a kőgazdagokat is érinti, ezért éri meg ilyesmivel foglalkozni, s az éles üzem indulása után a következő 12 hónapban körülbelül 15 millió dolláros bevétellel számolnak, ha sikerül 300 millió dolláros forgalmat generálniuk. A nagyjából száz darabos kínálatban természetesen csakis a luxuscikkek felső kategóriái szerepelnek: a legdrágább gyémántok, egyedileg gyártott luxusautók, műtárgyak, helikopterek, kastélyok stb.

Azóta történt