Milyen lesz a Microsoft száz év múlva? – Steve Ballmer Budapesten

Kelet-európai körútján elsőként Magyarországra látogatott Steve Ballmer. A Microsoft elnök-vezérigazgatója ma reggel a budapesti Marriott hotelben a partnercégek vezetői előtt beszélt a 2008-as szerverplatform új termékeiről, a Windows Server 2008-ról, a Visual Studio 2008-ról és a SQL Server 2008-ról – ez volt a termékcsalád bevezetésére idén februárban meghirdetett grandiózus bemutatósorozat utolsó hazai állomása. Az előbbi két megoldás már megvásárolható, az utóbbi – csakúgy mint a Hyper-V – végleges változata a nyáron jelenik meg.

Steve Ballmer Budapest
Steve Ballmer a délelőtti termékbemutatón (Fotó: IT café)

A nagyjából húszperces prezentációt követően Ballmer szóban válaszolt néhány kérdésre, melyet a résztvevők korábban írásban tettek fel. Az egyik ezek közül azt feszegette, hogy vajon száz év múlva mit nyújthat majd a Microsoft. „Ó, erre már régen megvan a válaszom! Hadd húzzak elő a zsebemből egy papírlapot: ezen van a százéves tervünk. Rövid” – kezdte a jókedvét ekkora megtaláló vállalatvezér. Ballmer szerint az a fontosabb kérdés, hogy mi lesz az IT-iparral száz év múlva. Ő úgy látja, hogy az a forradalom, amit ez az iparág elindított, még akkor is tart majd. És hogy a Microsoftnak mi lesz ebben a szerepe? „Abban biztosak lehetünk, hogy nem én leszek az, akinek ezzel akkor majd el kell számolnia. De úgy remélem, hogy a Microsoft az a fajta vállalat lesz, amely időről időre képes változni, újra kitalálni magát, hogy releváns és meghatározó maradjon. Néhány cégnek sikerült már ez: több mint száz évvel a villanykörte feltalálása után a General Electric még ma is újra és újra megújul” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a vállalatoknak érdemes-e most nem kevés befektetéssel áttérni a Windows Vistára, amikor már nyakunkon az egyelőre Windows 7 kódnéven ismert következő operációs rendszer, egy rövid és egy hosszabb választ adott Ballmer. Igen – ez volt a rövid, mely nagyon tetszett a hallgatóságnak. A hosszabb pedig ez: attól függ, hogy az adott vállalat hol tart a saját informatikai fejlesztési ciklusában. „Minden szoftvergyártó minden termékének van következő verziója. Ezért valószínűleg inkább azt a kérdést kell feltenni: ki tudjuk-e használni a mostani verzió újdonságait. A Vistában sok olyan változtatást vezettünk be a biztonság javítása érdekében, amelyek miatt részben feláldoztuk a kompatibilitást. Hosszú távon ez jó befektetés, rövid távon néhány ügyfelünk számára fájdalmas. Ezért is adjuk meg a lehetőséget a vállalati ügyfelek számára a Windows XP-s downgrade-re. De ma már egyre többen választják üzleti környezetben is a Vistát” – magyarázta.

Aki nem használ Google-t

Steve Ballmer Drajkó László
Ballmer és Drajkó László, a magyar leánycég vezére

Ballmer azt is elmondta, hogy ő és családja igazán lojális Microsoft-ügyfél. A szoftvervállalat számos termékét használják otthon, az Xbox 360-tól a a Windows Home Serveren át a Media Center PC-ig. „Illik mindenkinek a cége termékeit használni. A mienk egy Google nélküli háztartás, pedig ez nem kis kihívás a gyerekek számára a suliban” – mondta.

A délelőtti előadást követően Ballmer a Parlamentbe ment, ahol tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, majd részt vett az Informatikai Albizottság rendkívüli ülésén, ahol bejelentették a szoftvervállalat által kezdeményezett TITAN (Tréning-keretprogram az Információs Társadalom Alkalmazkodóképességének Növelésére) program elindítását. Ennek elsődleges célja az IKT-képzettségek foglalkoztatási fókuszú fejlesztése Magyarországon. További céljai között szerepel a kkv-k technológiaváltáshoz való alkalmazkodásának felgyorsítása, a munkáltatók képzési kultúrájának a piaci követelményekhez igazítása, az egységesített akkreditációs és certifikációs pillérek felállítása, illetve a képzésben részesülők pályázati adminisztrációs és önrészterheinek minimalizálása.

Hírünk megjelenésének idején a vállalatvezető az Origo Vendégszobájában válaszol az olvasók kérdéseire, majd negyed négytől a Corvinus Egyetemen tart előadást „Te változtatod meg a világot!” címmel az Enterpreneurship Forum elnevezésű konferencián.

Azóta történt

Előzmények