Hogyan lehet a Windows XP-ről egyből a Windows 7-re váltani?

Habár Steve Ballmer félreérthető szavai után a Microsoft tegnap szóvivője útján is megerősítette, hogy a vállalat, korábbi tervekhez tartva magát, június 30-ával befejezi az Windows XP operációs rendszer terjesztését, a világ egyik legnagyobb PC-gyártója, a Dell egy olyan bejelentést tett, mely szerint bizonyos gépeit egészen 2010-ig XP-vel kaphatják a vásárlók – tudósít az InformationWeek.

A Dell – nyilván felmérve azt, hogy az XP-hez való ragaszkodás olyan mértékű, hogy azt már üzletileg is érdemes kiaknázni – rafinált megoldást választott: kihasználja a Microsoft által biztosított, úgynevezett „downgrade-jogot”.

A Microsoft már régóta alkalmazott engedménye azoknak szól, akik az új operációs rendszer kijövetele után nem sokkal ilyen vagy olyan okból egyelőre még nem akarnak váltani, ám új gépeket vásárolnak (például: van már három régebbi rendszert futtató számítógépük, s az egységesség miatt a most vásárolt negyediket is ilyen rendszerrel akarják használni; ám vagy nem lehet kapni már azt a régebbit, vagy igényük lenne arra, hogy most még a régit használják, de a közeljövőben váltanának, s így rövid időn belül kétszer kellene fizetniük az operációs rendszerért). A Vista esetében is megvan ez a lehetőség bizonyos változatoknál. Ha a felhasználó Business vagy Ultimate licencet vásárol, akkor a régebbi XP telepítőjét felhasználva az új gépre is XP kerülhet, s az aktiváláshoz szükséges „downgrade” kódot megkaphatja a Microsofttól. Ha a későbbiekben a gépet már az új operációs rendszerre akarja átállítani, akkor az XP teljes eltávolítása után, a korábban megvásárolt, az új változathoz szükséges telepítőlemez birtokában felrakhatja azt.

Microsoft downgrade

Nos, a Dell ezt a lehetőséget fogja kihasználni üzleti konstrukciójában. OptiPlex desktop számítógépein és Precision munkaállomásain – leginkább az üzleti szférának – még legalább 20 hónapig előre feltelepített XP operációs rendszert kínál a vásárlóknak, egy úgynevezett Windows Vista „Bonus” megoldás keretében. A vásárlók Vista-licencet vásárolnak, ám a gépen XP fut, s az aktiváláshoz szükséges kódot – az előbb említettek értelmében – a vevő aztán közvetlenül a Microsofttól kérheti. Ahogy az InformationWeek kissé kajánul utal rá, e megoldással, ha a Microsoft tartja az ígért határidőt, ezek a vásárlók akár át is ugorhatják a Vistát, s 2010-ben XP-ről azonnal az addigra elkészülő (most még) Windows 7 nevű operációs rendszerre válthatnak. A Microsoft ugyanis ez esetben saját szabályainak foglya, nem tagadhatja meg az aktivációs kódot. A Dell nem tett mást, csak a „downgrade” folyamatát egyszerűsítette le a felhasználók számára.

E lépéshez azonban valószínűleg a Microsoft – minimum hallgatólagos – beleegyezésére is szükség lehetett, s ezt a vállalat szóvivőjének nyilatkozta is alátámasztotta, amikor kijelentette, hogy a Dell jogszerűen járt el, ugyanakkor a Microsoft abban bízik, hogy a Vista folyamatosan kiszorítja az XP-t. Igaz persze az is, hogy az XP csak a mainstreamből kerül ki, hiszen az olcsó számítógépek piacán a vállalatnak még nagy tervei vannak vele, illetve azt is közölte a cég, hogy a „független” (vagyis nem az óriások közé tartozó) gyártók még 2009-ig árulhatnak XP-vel ellátott rendszereket.

Azóta történt

Előzmények