A PlayStation 3 nyeri a konzolok versenyét?

Bár most az ún. új generációs játékkonzolok között eladott darabszám alapján magasan vezet a Nintendo Wii, egy elemzőcég szerint e piacon is az nevet majd, aki utoljára nevet. A Strategy Analytics szakértői – akik a San Franciscó-i Game Developers Conference (GDC) nyitónapjához igazították a jóslat közzétételét – azt mondják: a kurrens gépek életciklusának végére a jelenleg a versenyben utolsó Sony fogja átvenni a vezetést.

„A Nintendo remek munkát végzett: a Wiivel új közönséget hódított meg a konzoljátékok számára. De a készülék forgalma hanyatlóban van, főleg a fejlett piacokon, a gépállomány nagysága 2011-ben eléri a csúcsot. A PS3 és az Xbox 360 viszont 2012 és 2014 között jut el ugyanide” – mondja David Mercer elemző. Aki szerint a Sony masinája még öt évvel azután is, hogy Nintendo generációt váltott, üzletileg életképes lesz, összesen 127 millió eladott példánnyal (szemben a Wii 103 milliójával).

A Strategy Analytics elemzése persze több forgatókönyvvel is számol, de ezt tartja a legvalószínűbbnek. A tanulmány szerint egyébként az idén a konzolok összforgalma 9 százalékkal, 47,5 millió darabra esik vissza, ebből a Wii 17,5 millióval, a PS3 14 millióval, az Xbox 360 10,5 millióval, illetve a PS2 5,5 millióval részesedik majd. Az elemzőcég úgy gondolja, 2011-től várható az újabb konzolgeneráció felbukkanása, mert a gyártóknak a növekedés fenntartása érdekében körülbelül ekkor lépniük kell.

A konzolok versenyének jelenlegi állása: Wii (67 millió), Xbox 360 (39 millió) és PS3 (33,5 millió).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

  • Az iPhone belemart a játékkonzol-piacba

    Amerikában a Sony PSP-t is megelőzte az eredetileg nem elsősorban játékra kitalált platform. És az iPad csak most jön.

Előzmények