Mitsubishi okoskonyha, ami pontosan tudja, mire vágyunk

Ma még el sem tudjuk talán képzelni, mennyi lehetőséget rejtenek az okosotthonok. A Mitsubishi Electric kutatás-fejlesztési központjában, Tokióban néhány szerencsés újságíró betekintést nyerhetett a vállalat elképzelésébe a témában. A bejárati ajtó és a konyha lett intelligens a bemutatóteremben.

Az ajtó szálcsiszolt fém, a külső felülete pedig elsőre teljesen síknak tűnik. Egyetlen apró nyílás töri meg az egyhangúságot, ez pedig egy kukucskáló nyílásnak tűnik elsőre, pedig egy biometrikus kamerát rejt. Ezt kell úgy beállítani, hogy a családtagokat felismerje, amikor hazaérnek. A beszámolók szerint késlekedés nélkül működik, azonnal felismeri a regisztrált személyeket, és már ki is pattan a kilincs, kellemes kék fényt árasztva.


(forrás: TechInAsia) [+]

A kilincs érintésére a rendszer a pulzust és a testhőmérsékletet is kiolvassa, a belépést követően pedig az információs falon megjelennek a kapcsolódó egészségügyi adatok. Ezeket a Mitsubishi elképzelése szerint a viselhető eszközök is rögzítik majd, így egész napos információkat láthatunk a kijelzőn.

A demonstrációban a hazatérő sziluettje jelenik meg a falon, az aktuális szívritmussal és a család többi tagjának hazatérési idejével együtt (ez a szinkronizált naptárra támaszkodik, de akár tanítható is a rendszer a szokásoknak megfelelően). Sőt, a rendszer azt is jelzi, hogy a ház urának a mai napon több tárgyalása is volt, ezért a hazatérés időpontjában várhatóan fáradt lesz. Érdemes tehát előre elkészíteni a vacsorát.


(forrás: TechInAsia) [+]

Szerencsére a hűtő is összeköttetésben áll az ajtóval, így az egészségügyi adatok, illetve a tárolt ételek alapján a lehető legjobb opciót javasolja.

Ha sikerült kiválasztani az ételt, a pulton megjelennek a főzési tanácsok. Lépésről-lépésre mindenben segít a konyha. Még arra is figyel a rendszer, hogy készen legyünk addigra, mire a férfi hazatér.

A teljes pult indukciós fűtőberendezés is, szabadon mozgatható rajta az edény. Kihúzhatjuk a mosogató szélére a tésztafőzőt, hogy ezzel is megkönnyítsük a dolgunk.


(forrás: TechInAsia) [+]

A pult alatt az egyik fiókban fagyasztott dolgokat tárolhatunk, a másikban pedig légkondicionált szekrény várja a friss fűszereket. A pulton több vezetékmentes (indukciós) áramforrás is található, az ezzel kompatibilis turmixgép, vagy kenyérpirító többé nem igényel ronda kábelköteget.

A Mitsubishi egyelőre nem tervezi a közeljövőben piacra dobni az okoskonyhát, a prototípussal egyelőre csak szoktatni szeretnék a vásárlókat a gondolathoz, hogy ezek a megoldások éveken belül megérkeznek a tehetősebb háztartásokba.

Azóta történt

Előzmények